Hekim ya da sağlık personeli hatalarından kaynaklanan yanlış tanı ve tedavi yöntemleri çoğu zaman kişilerin hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemekte, kimi zaman ise kişilerin hayatlarını kaybetmesine neden olabilmektedir. Peki, yanlış tedavi nedeniyle açılan tazminat davalarında süreç nasıl işlemektedir? Kişiler hangi durumlarda haklarını arayabilir? Maddi ve manevi bakımdan tazminat davası açabilmek için sürecin ne şekilde işlemesi gerekmektedir? İşte cevapları!

Yanlış ve Hatalı Tedavi Nedeniyle Tazminat Davası

Devlet hastanelerinde ya da özel sağlık kurumlarında yapılan hekim ya da sağlık personeli hataları çoğu zaman kişilerin sakat kalması ya da hayatını kaybetmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu tür hatalar kişilerin iş ve para kaybına da yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişiler hukuki yollara başvurabilir, bunun bir sonucu olarak da hekimlere veya kurumlara maddi veya manevi ya da her ikisini de kapsayacak şekilde tazminat davası açabilir. Ancak kişilerin yanlış tedavi nedeniyle tazminat davası açabilmeleri için bazı koşulların gerçekleşmiş olması da gerekmektedir.

 

Yanlış Tedavi Nedeniyle Tazminat Davası Kime Açılır?

Belirtildiği üzere, yanlış tedavi nedeniyle tazminat davası açılabilmesi için kişilerin sağlık kurumlarınca veya hekimlerce yanlış şekilde tedavi edilmesi ve bu süreçten olumsuz şekilde etkilenmiş olması gerekmektedir. Bunun sonucunda kişiler özel ya da devlet hastanesi olmasına bakılmaksızın kurumlara karşı İdare Mahkemeleri’nde başvurarak tazminat davası açabilirler. Bu davaların açılması sürecinde sağlık personelinin ya da ilgili hekimin direkt bir kusuru varsa, davaların da direkt olarak açılması gerekmektedir. Yanlış tedavi nedeniyle maddi ya da manevi tazminat davası açılabilmesi için kurumların ve ilgili kişilerin bulundukları bölgedeki İdare Mahkemelerine başvurmak gerekmektedir.

 

Hekim Hatası Nedeniyle Açılabilecek Davalar

Hekim hatasına “malpraktis” denilmektedir ve malpraktis yanlış tedavi uygulayan hekimin ve de görevli olduğu kurumun sorumluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu gibi durumlar ya tazminat ya da cezai yaptırım gerektirmektedir. Kişilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için uygun tıbbi müdahalelerin yapılması şarttır. Bu müdahalelerin eksik veya hatalı yapılması sonucunda hastalarda kalıcı hasar meydana gelebilmekte veya hastalar yaşamlarını kaybedebilmektedir.

 

Hekim ya da sağlık kurumunun yanlış tedavisi nedeniyle zarar gören kişilerin maddi ve manevi tazminat talep hakkı bulunmaktadır. Kişiler maddi tazminat olarak şunları talep edebilmektedirler:

*Yanlış tedavi nedeniyle meydana gelen hasarın giderilmesi için uygulanacak tedavinin masraflarının karşılanması

*Uzuv kaybı gibi kalıcı zararlarda ömür boyu süren tedavi masraflarının karşılanması

*Kişi bakıma muhtaç konuma geldiyse ömür boyu bakım masraflarını karşılanması

*Kişi iş gücü kaybına uğramışsa ve bu nedenle mahrum kaldığı ve de kalacağı geliri

manevi tazminat ile karşılanacaksa, tazminatın miktarı kişinin gördüğü zararın boyutuna göre hakim kararıyla belirlenmektedir.

 

Yanlış Tedavi Nedeniyle Tazminat Davası Dilekçesi

Her hukuki süreçte olduğu gibi yanlış tedavi nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında da başvuru dilekçeyle yapılır ve hazırlanacak olan başvuru dilekçesinin birtakım olmazsa olmazları bulunmaktadır.

 

Yanlış tedavi nedeniyle tazminat davası dilekçesinde;

*Davaya konu olan kişilerin kimlik ve adres bilgileri eksiksiz bir şekilde yer almalıdır.

*Tazminat davasının konusu olan tazminat miktarları da açık ve kesin olarak dava dilekçesinde belirtilmelidir.

*Tazminat talebine neden olan gerekçelerin dilekçede açık ifadelerle yer alması gerekmektedir.

*Dilekçelere faiz talep edildiğinin de eklenmesi ödemlidir. Çünkü tazminat davaları uzun sürebilmektedir.

 

Yanlış Tedavi Nedeniyle Tazminat Davasında Zaman Aşımına Dikkat

Yanlış tedavi nedeniyle tazminat davası açmak isteyen kişilerin zaman aşımı konusuna dikkat etmeleri oldukça önemlidir. Kanunda belirtilmiş olan sürelere bağlı olarak kişilerin yanlış tedavi uygulandığını öğrenmelerini takip eden bir yıllık veya eylemin gerçekleşme tarihinden sonraki 5 yıllık süre içinde başvurularını yapmış olmaları gerekmektedir.

 

Yanlış Ve Hatalı Tedavi Nedeniyle Tazminat Davası Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

*Yanlış tedavi nedeniyle tazminat davalarında cevap dilekçesi hazırlanması aşaması da son derece önemlidir. Davanın bu aşamasında davaya eklenecek deliller için dikkatli bir çalışma yapılması gerekmektedir.

*Tazminatların talep edilmesinde kişilerin geçerli bir gerekçeye sahip olması gerekmektedir.

*Eşini kaybetmiş olanlar, destekten yoksun kalma gerekçesiyle tazminat talebinde bulunabilmektedirler. Öte yandan aynı gerekçeyle, yaşamını kaybeden kişinin yaşadığı dönemde destek olduğu kişiler de tazminat talep etme hakkına sahiptir.

*Kişinin ölümü, belirli bir sürenin ardından gerçekleştiyse hem hastanedeki hem de daha sonra süregelen tedavi giderleri ve cenaze masrafları tazminata dahil edilebilmektedir.

*Kişiler yaşadıkları büyük üzüntüye karşılık da manevi tazminat talebinde bulunabilmektedirler.

Diğer Yazılarımız:

Doktor Hatası (Yanlış Tedavi) Tazminat Davası

Tazminat Nedir?

Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası

Call Now Button