Eşlerin aralarında birçok sebepten dolayı anlaşmazlık olabilir. Ancak hukuk devleti, geçerli olan yasalar gereği eşler arasında oluşan anlaşmazlıklar nedeniyle alınan boşanma kararının hukuki bir gerekçeye bağlanmasını şart koşar. Bu konuda birçok gerekçe sayılabilir. Bunun en önemli gerekçelerinden biri evlilik kurumunun şiddetli geçimsizlik sebebiyle sarsılmış olmasıdır. Bu durum boşanmak isteyen eşlerin hukuki geçerliliği sayılmaktadır. Bu gerekçe Medeni Hukukta şiddetli geçimsizlik olarak adlandırılır. Bunun gerçekleşebilmesi için eşlerden birinin boşanma davası açması gerekir. Bununla birlikte davayı açan eşin boşanma gerekçelerini ortaya koyması beklenir. Boşanmanın gerçekleşmesinden önce bir takım talepler gündeme gelebilir. Örneğin nafaka gibi. Bu konuda karar verildikten sonra boşanma gerçekleşebilir.
Şiddetin Olduğu Boşanma Davaları
Günümüzde eşler arasında şiddet maalesef artmıştır ve her geçen gün de artmaya devam ediyor. Bu şiddet fiziksel olduğu gibi sözlü şiddette olabilir. Psikolojik şiddet, sözlü şiddet, fiziksel şiddet bütün bunlar boşanmak için geçerli sebeplerdir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati
Psikolojik Şiddete Dayalı Boşanma Davaları
Şiddet, genel olarak eşlerden birinin diğerine fiziksel olarak şiddet uygulaması, darp etmesidir. Ancak psikolojik şiddet denildiğinde eşin diğer eşe davranışlarının, tutumunun, saygısızlık biçiminde bir takım davranışlar göstermesidir. Bunlar Psikolojik şiddet kapsamına girer. Eşiyle alay etme, başkalarının yanında azarlama, küçük düşürme, saygısızlık, aşırı kıskançlık, baskı gibi bütün bunlar Psikolojik şiddet kapsamına giren davranışlardır.
Ekonomik Şiddet Ekonomik Şiddet
Kişinin eşinin ekonomik haklarını kısıtlaması anlamına gelmektedir. Durumu iyi olan bir erkeğin karısına harçlık vermemesi, kendisi lüks ve konforlu bir hayat yaşarken eşini bundan mahrum etmesi gibi olaylar ekonomik şiddet sebebi sayılmaktadır. Bütün bunlar mahkeme de sunulmalı ve bunun gerçekten maddi bir şiddet olup olmadığına karar verilmelidir. Ancak asgari ücretle çalışan ve geçim sıkıntısı yaşayan eşlerin bu tür durumlarda yaşanan bu gibi durumlar ekonomik şiddet sayılmamaktadır. Aynı zamanda ekonomik şiddetin yanında psikolojik şiddette uygulanıyorsa bu da boşanmayı çabuklaştıran davranışlardan biridir.
Aile İçinde Şiddet Ve Tazminat Nedir?
Eşlerden birinin boşanma davası açması durumunda ve boşanma gerçekleştikten sonra kendileri hakkında maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. Bu durumda ortada bir şiddetin olması ve şiddete maruz kalan eş bu şiddetin sebebiyle uğradığı maddi ve manevi tazminat zararını talep edebilir. Ancak bunların da somut geçerliliğinin bulunması gerekir. Örneğin gördüğü psikolojik şiddet sebebiyle depresyona giren eş, depresyona girmesi sebebiyle işini kaybeden, darp edilen, vücudunda hasar olan eş tazminat davası açabilir ve bu da mahkeme tarafından değerlendirilir.
Maddi Tazminat Davasında Miktar Nasıl Belirlenir?
Tazminat davasında miktarının belirlenmesi kusursuz olan eşin talep edeceği bir miktardır. Evlilik süresince karşılaştığı her türlü zorlukların ve yaşadığı kayıpların karşılığı olarak belirlenmelidir. Tazminat davası miktarının belirlenmesinde kusurlu olan kişinin maddi durumu göz önünde bulundurulur. Bu durumda açılan tazminat davalarında, miktar duruma ve kişiye göre değişiklik gösterir.
Manevi Tazminat Davasında Miktar Nasıl Belirlenir?
Eşlerden birinin diğerine ve kişinin kişilik haklarına saldırıda bulunması durumunda mağdur olan eşin manevi tazminat davası açma hakkı vardır. Bu durumda aile içinde yaşanan şiddet, psikolojik baskı psikolojik şiddet, ekonomik şiddet varsa tamamı veya kişinin uğradığı kayıplar göz önünde bulundurularak manevi tazminat davası açılabilir. Ancak manevi tazminat davasının açılabilmesi için eşlerin boşanmış olması gerekir ve boşanmanın sonrasında mağdur olan, manevi tazminat açma talebinde bulunur. Manevi tazminat davası açacak olan kişinin mağdur olması ve diğer kişinin ise bu durumda kusurlu olması gerekir.
Manevi Tazminat Davası Ne Kadar Zaman Sonra Açılabilir?
Manevi tazminat davası boşanma davası bitmeden talep edilebilir. Boşanma davası gerçekleştirildikten sonra da maksimum 1 yıl süre içinde tazminat talebinin bildirilmesi gerekir. Bir yıl içinde tazminat açma talebi gerçekleşmezse bu talep zaman aşımına uğrar ve tazminat davası hakkı kaybedilir.
Şiddetin Yoğun Olduğu Boşanmada Şahit Olmalı Mıdır?
Boşanma davasını açan eşlerden biri bu talebini somut bir gerekçeye dayandırmak durumundadır. Bu nedenle tanık gösterilebilir. Ancak bu tanık zorunlu değildir. Ancak boşanma davası sürecinde karşı çıkılması durumunda, suçlamaların kabul edilmemesi durumunda bir şahidin bulunması dava açan kişinin avantajına olur. Ancak şiddetin yoğun olduğu boşanma davalarında doktor raporu bulunmalıdır. Bu tür somut belgeler boşanma davasını kısa sürede sonuçlanmasını sağlar.
Şiddetli Geçimsizlik Sebebiyle Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Zina, şiddet, onur kırıcı davranışlar, suç işleme ve ahlaki zayıflık içeren bir yaşam sürdürme, eşini terk etme, doktor raporu ile kesinleşmiş akıl hastalığı, bunlar özel boşanma davası sebepleridir. Bu gerekçelerle açılan boşanma davaları aile mahkemeleri tarafından değerlendirilerek sonuçlanır. Özel boşanma sebeplerine dayalı boşanmalarda çocukların olması durumunda anlaşılması gereken başka sorunlar da vardır. Bunların çözülmesi gerekir. Bunlar nafaka, velayet, maddi ve manevi tazminat davaları, evlilik süresi içinde sahip olunan malların paylaşılması, varsa düğün takılarının paylaşılması gibi. Şiddetli geçimsizlik sebebiyle açılan boşanma davalarında somut kusurların bulunması, şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası açan eşlerden birinin diğer eşin mutlaka kusurlu olduğunu ispat etmesi gerekir. Kusursuz olan eş de karşı tarafın kusurlarını ispat etmek durumundadır. Bunu hâkimin kabul etmesi, ikna olması durumunda boşanma kararı gerçekleştirilir. Eşlerden ikisinin kusurunun eşit olması durumunda da boşanma kararı verilebilir. Ancak kusursuz eş hakkında bir boşanma davası açılması durumunda boşanma davası reddedilir. Hâkimin evliliğin tamamen sarsıldığına ikna olması gerekir.
Boşanma Kararında Etkili Olan Sebepler
Şiddetli geçimsizlik sebebiyle eşlerden birinin boşanma istemesi durumunda eşe karşı fiziksel şiddet uygulama, elle veya başka bir cisimle darp etme, dayak atma, sarsma, tehdit etme boşanma sebebidir. Ancak buna rağmen eşini affediyorsa boşanma reddedilebilir. Eşe karşı psikolojik veya ekonomik şiddet uygulanması durumunda eşlerden birinin ekonomik durumunun iyi olması ve diğerine ekonomik olarak kısıtlama getirmesi, engel olması veya psikolojik olarak şiddet uygulaması boşanma sebebidir. Bütün bunların sonucunda mağdur olan taraf psikolojik rahatsızlık hastalık içine girerse bu sebep doğrudan boşanma kararı ile sonuçlanır. Aileye karşı alakasız davranma, evlilikte eşlerin birbirine ve çocuklarına karşı ilgili sorumlu olması beklenir. Aile birliği, aile bireylerinin birbirlerine destek olmasını ihtiyaç zamanlarında birbirlerine destek olmalarını gerektirir. Bu görevleri yerine getirmeyen kusurlu kabul edilir ve boşanma kararı verilir.
Diğer Boşanma Sebepleri
İçki veya madde bağımlılığı bulunan eş ve bu sebeple evliliğin tehdit altında bulunması boşanma sebebidir. Eşlerden birinin ailesinin müdahale etmesi, aile bireylerinin eşlerin dışında, eşlerin aileleri dışında bağımsız olmaları, kararlarında bağımsız olmaları ve ailelerin evliliğe müdahale etmemeleri gerekir. Müdahale eden ailelerin bulunması durumunda ve bu da evliliği zora sokar. Eşlerden birinin ailesinin ve eşin kendisinin karşı taraftaki kişiye şiddet uygulaması ve hakaret etmesi durumunda evlilik kurumu zora girer ve bu durum da boşanma sebebi sayılır. Eşlerden birinin artık eşini sevmediğini, onunla birlikte yaşayamayacağını beyan etmesi gibi gerekçeler de eşlerin evliliğinin sarsıldığını gösterir. Bu nedenler de boşanma sebebidir. Cinsel ilişkiden kaçma ve cinselliği yaşayamama durumu evliliğin sarsıldığının bir göstergesi olarak kabul edilir ve bu sebeple boşanma davası açılabilir. Eşlerden birinin diğerine karşı güven sorunu yaşaması ve bağlılığından endişe duyması şüphe duyması durumu da boşanma sebebidir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati
Diğer Yazılarımız: