Hukuki bir terim olarak nafaka, “Bir kimsenin geçindirmekle, bakıp gözetmekle yükümlü bulunduğu kimseye ya da kimselere, mahkeme kararıyla verdiği aylık” anlamına gelmektedir ve genel olarak boşanma davalarının en önemli gündem maddelerinden biridir. Genel olarak boşanma davaları sürecinde eşlerden birine nafaka bağlanmaktadır. Ancak daha sonradan da nafaka davaları açılabilmektedir. Farklı türleri bulunan nafaka davası nasıl açılır? Nafakanın türleri nelerdir? Geriye dönük nafaka davası açılabilir mi? İşte cevapları!
Özellikle boşanma davalarında en sık karşılaşılan ve tartışılan konulardan biri nafakadır. Eşlerden biri genel olarak dava sonucunda nafakaya bağlanmaktadır. Nafakanın türü ve miktarı konusunda eşler kendi aralarında anlaşmaya varmışlarsa bunu anlaşmalı boşanma protokolünde muhakkak belirtmelidirler. Aksi durumda eşlerin sosyoekonomik durumları incelenerek ve müşterek çocuğun bakım ve ihtiyaçları göz önüne alınarak nafakanın kime verileceği ve türü hakim tarafından belirlenmektedir. Öte yandan boşanmanın gerçekleşmesinin ardından da nafaka davası açılabilmektedir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati
Nafaka Davası Türleri Nelerdir?
Dört ayrı nafaka türü bulunmaktadır ve her birine yönelik dava açılabilmektedir. Nafaka türleri ise şunlardır: Yoksulluk nafakası, tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakası.
Yoksulluk nafakası, boşanmanın gerçekleşmesiyle birlikte ekonomik durumu kötüleşecek olan ve boşanmada daha ağır kusuru bulunmayan eşe yönelik düzenlenen ve diğer tarafın her ay düzenli olarak ödemekle yükümlü tutulduğu nafaka türüdür. Bu nafaka türü, boşanma davası sürecinde talep edilebildiği gibi, sonradan da yoksulluk nafakasına yönelik dava açılabilmektedir. Yoksulluk nafakası bağlanan eşin evlenmesi ve ekonomik koşullarının iyiye gitmesi halinde borçlu taraf nafakanın kaldırılmasına yönelik hukuki süreç başlatabilmektedir. Tedbir nafakası, adından anlaşılacağı üzere tedbir amaçlı bağlanan ve geçici olan bir nafaka türüdür. Bu nafaka türüyle boşanma davalarında karar kesinleşinceye kadar ekonomik durumu kötü olan eşin mağduriyetinin önlenmesi amaçlanmaktadır. İştirak nafakası, müşterek çocuk varsa eşlerin birbirlerinden talep edebildikleri bir nafaka türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Müşterek çocuklar için ödeneceğinden taraflarda herhangi bir kusur aranmamaktadır. Son olarak, yardım nafakası ise birbirine bakma zorunluluğu olan birinci derece akrabalar için uygulanan bir nafaka türüdür. Medeni Kanunun 364 maddesine göre “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.” İşte bu madde kapsamında verilen nafakaya yardım nafakası adı verilmektedir.
Hangi Şartlarda Nafaka Davası Açılabilir?
Nafaka davaları Aile Mahkemelerine açılmaktadır. Ancak dava açılabilmesi için haklı gerekçelerin de bulunması gerekmektedir. Bu gerekçelerin başında eşin ekonomik bakımdan sorumluluklarını yerine getirmemesi gelmektedir. Nafaka talep eden taraf yoksulluğa düşecekse, ağır kusurlu olmadığı takdirde nafaka davası açabilmektedir. Nafakanın bağlanmasındaki ana amaç ise evlilik birliğinin sona ermesi durumunda maddi durumu kötüye gidecek olan tarafın ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktır.
Kimler Nafaka Davası Açabilir?
İster boşanma sürecinde ister dava sonuca bağlandıktan sonra olsun, nafaka davası açılabilmektedir. Ancak herkes nafaka davası açabilir mi, ? Nafaka davası açacak kişilerde de bazı şartlar aranmaktadır. Şöyle ki, nafaka davalarını ancak;
*Gelir seviyesi düşük kişiler,
*Hiçbir geliri olmayan kişiler,
*İşten çıkarılmış olan kişiler,
*Ekonomik geliri olmayan ev hanımları,
*Asgari ücretle çalışanlar,
*Geçici süreyle bir işte çalışanlar,
*Düzenli bir geliri olmayan kişiler açabilmektedir.
Nafaka Davası Ne Kadar Sürer?
Nafaka davası açmak isteyen kişilerin en sık sorduğu soruların başında nafaka davalarının ne kadar sürdüğü ve dava açabilmek için hangi belgelerin gerektiği gelmektedir. Nafaka davalarına yönelik kesin bir süre belirtmek mümkün değildir. Davanın açıldığı mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak süreç devam etmektedir ve davanın süresi de buna bağlı olarak değişmektedir. Davaların ortalama olarak 6-7 ay sürdüğü söylenebilir. Nafaka davası için gerekli olan belgelerin başında öncelikle dava dilekçesi gelmektedir. Dava dilekçesinde neden nafakaya ihtiyaç duyulduğu açıkça belirtilmeli ve bu ihtiyacı kanıtlayan tüm belgeler dilekçeyle birlikte mahkemeye sunulmalıdır.
Geriye Dönük Nafaka Davası Açılabilir Mi?
Geriye dönük nafaka davasını açılabilmesinin de bazı koşulları bulunmaktadır. Örneğin, süreci uzayan boşanma davalarında maddi durumu kötüye giden taraf dava sürecinin başladığı tarihten itibaren geriye dönük nafaka talebinde bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra, nafaka yükümlüsü tarafından ödenmemiş olan nafaka borçlarına yönelik geçmişe dönük olarak dava açılabilmekte ve icra takip yoluna gidilebilmektedir.
Nafaka Ortadan Kaldırılabilir mi?
Nafaka miktarı eşlerden birinin maddi durumunun iyiye ve kötüye gitmesi hallerinde arttırılıp azaltılacağı gibi, nafaka yükümlüğünün ortadan kaldırılabildiği haller de mevcuttur. Nafaka alacaklısının gösterdiği gerekçeler söz konusu olmadığı takdirde nafakanın iptal ettirilebilmesi mümkün olabilmektedir. Öte yandan, nafaka alacaklısının evlenmesi veya evli gibi yaşaması hallerinde de nafaka iptali gerçekleştirilebilmektedir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati
Diğer Yazılarımız: