Doğum borçlanması, çalışan kadınların SGK’lı olduktan sonra, doğum yaptığı ve sonraki süreçte çalışmadıkları günler için sosyal güvenlik hayatının dışında kalması ve SGK’ya olan borçlanma durumudur. Asgari ücretin belirlenmesiyle beraber doğum borçlanması tutarları da değişmektedir. Doğum borçları tarafınıza bildirilikten sonra 1 ay içinde ödenmesi zorunludur.

 

Kamu hizmetine çalışan kamu görevlileri (kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithat paşa Caddesi No:7 Sıhhiye/ANKARA” adresine başvurarak 3 çocuğa yani en fazla 6 yıla kadar doğum borçlanması yapabilirler.

 

Kadın çalışanlar Sgk’lı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için Sgk’ya 4a veya 4b farkı gözetilmeden borçlanırlar. Çalışan kadınların doğum borçlanması en fazla 3 çocuğa kadar olmaktadır. Sgk’ya başvuru yaparak bu günleri de hizmet günlerinizden saydırmak mümkün olabilir ayrıca bu sayede erken emeklilik fırsatını elde etmiş olursunuz. Buna ek olarak prim günlerinizi arttırmakta olumlu etkisi olur.

Doğum borçlanması hesabı o yıl belirlenen brüt asgari ücret tutarı üstünden hesaplanır. Bu hesaba göre brüt asgari ücretin günlük tutarın % 32’si,1 günlük doğum borçlanması tutarını verir. Bu hesaba göre eğer 3 çocuğunuz varsa 2160 lira doğum borçlanmanız var demektir.

Peki doğum borçlanması için belirlenen şartlar nedir ve başvuru evrakları nelerdir bunlara bakalım.

 

1 Ocak 2020 tarihi itibariyle brüt asgari ücret 2.943,00 TL oldu. Net asgari ücret de 2.324,70 TL olarak belirlendi. Buna göre doğum borçlanması hesabı yapacak olursak;

1 AYLIK –    941,76 TL

1 YILLIK –  11.301,12 TL

2 YILLIK –  22.602,24 TL miktarına tekabül eder.

doğum borçlanması başvuru

Doğum Borçlanması için Belirlenen Şartlar

 

– Hizmet akdi kapsamında çalışan kadının(2925 sayılı Kanun, mülga 506 nolu Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/a) sigortalılığının tescil ve tahakkuk edilmesi ve primlerinin yatırılmış olması ,

 

-Kendi hesabına bağımsız çalışan kadının (Mülga 1479 sayılı Kanun, Mülga 2926 nolu Kanun,5510 sayılı Kanun- 4/b) primlerinin yatırılması gözetilmeden sigortalı halinin tescil ve tahakkuk edilmesi,

 

-Kamu adına çalışan sigortalı kadının(Mülga 5434 nolu Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/c) sigortalılıklarının tescil ve tahakkuk edilmiş olması

 

-Sigortalı kadın çalışanın doğum yapmadan önce işe başlayıp sigortalılığını tescil ettirmesi,

 

-Doğumdan sonra kendisi adına prim ödenmemiş olması,

 

-Borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması gereklidir.

 

Doğum Borçlanması Süresi

 

-Sigortalı kadın çalışanın doğum sonrası sekiz hafta ve ondan sonraki süreçle beraber toplamda iki yıla kadar doğum borçlanması süresi vardır.

-Sigortalı kadın çalışanlar toplamda en fazla 3 kez yani 3 çocuğa kadar ki bu da 6 yıla tekabül eder, bu süreyle doğum borçlanması yapabilirler.

-Doğum borçlanması yapılan sürede çocuk vefat ederse, vefatından önceki süre doğum borçlanması süresine dahildir.

-İlk doğumunu yapan kadın sigortalı çalışan, 2 yılı dolmadan 2.doğumunu yaparsa, ilk doğumunda ,ikinciye kadar geçen süre artı 2.doğum sonrası geçen 2 yıla kadar doğum borçlanması yapma hakkına sahiptir.

Doğum borçlanması başvurusu yapan kadının, doğumdan sonra ödenmiş primi varsa dikkate alınmaz.

 

-Doğum Borçlanması için Gerekli Başvuru Belgeleri

 

-Kimlik fotokopisi

Doğum borçlanması için başvuru formu

Diğer Yazılarımız:

Erkeklerde Doğum İzni Var mıdır?

Hamilelik Sebebiyle İşten Çıkarılma

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button