Erkeklerde doğum izni tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yasal bir haktır. Ülkelerin gelişmişlik seviyesinde göre süresi değişen doğum izni bebek doğduğu gün başlar. Ülkemizde annelik izni gibi babalık izni de bir ihtiyaç ve meslek grubuna göre değişik sürelerde olmak üzere kullanılıyor.

 

Dünyanın her yerinde kullanılan babalık izni kimi gelişmiş ülkelerde aylar sürebilir Ken, gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ülkemizde babalık izni, kanunlara göre 5-10 gün arasında verilmektedir.

4857 sayılı iş kanununa göre çalışan erkek eşi doğum yapınca doğum izni alabilir. Buna hukukta ‘babalık izni’ adı verilir. Yasal olarak babalık izni 5 gün verilmektedir ve doğum gerçekleştiği gün kullanılmaya başlanır. Babalık izni ücretli izindir yani 5 gün boyunca kişin maaşında herhangi bir düşme yapılmaz.

 

Babalık izninin annelik izninden farkı, babalık izni doğumdan önce kullanılmaz, doğumun gerçekleştiği günle birlikte başlar.

Ayrıca evlat edinme gibi durumlarda da babalık izni verilir ve bu süre 3 gündür.

Babalık izni verilmesinin amacı, doğumdan sonra erkeğin eşine, yeni doğan bebeğin bakımı, iyi beslenmesi ve ihtiyaçları konusunda yardımcı olması ve babayla bebek arasında bir bağın oluşmasıdır. Bu süreçte babalar, yeni doğan bebekle bağ kurmak için günde birkaç kez altını değişmeli, beslenmesine yardım etmeli,banyosunu yaptırmalı, kıyafetlerini giydirmeli ve lohusalık süresince anneye yardım ve destek olmalıdır.

babalık izni

Babalık İzni Süreleri

Babalık izni süresi işçi ve memurlarda değişkenlik gösterir. Kamuda SGK’lı ve Emekli Sandığına bağlı olarak çalışan 657 sayılı devlet memurları kanuna bağlı olarak memurluk yapan erkekler, kanuna göre eşi doğum yaptığında mazeret izni başlığı altında 10 gün babalık izni hakkına sahiptir. Bu süre içinde maaştan bir kesinti yapılmaz.

 

SGK’ya bağlı çalışan işçiler ise 4857 iş kanuna göre 5 gün babalık izni kullanma hakkına sahiptir. Bu izinler süresince maaştan bir kesinti yapılmaz. Taşeron olarak çalışan işçilerde de babalık izni süresi 5 gündür.

Sözleşmeli personel olarak çalışan personellerde ise babalık izni kanuna göre 2 gün olarak belirtilmiştir.

doğum izni nasıl alınır

Babalık İzni İçin Başvuru

Babalık izni için çalışan erkeğin çalıştığı kuruma bir dilekçeyle başvurması yeterli olacaktır. Dilekçede annenin doğum yapacağı tarih ve izin isteyen baba adayının adı soyadı imzası bulunmalıdır.

 

-4857 sayılı kanuna göre, doğum için baba verilen babalık izni, resmi tatile denk gelirse bu süre de babalık izninden sayılıp düşecektir. Çünkü babalık izni, iş gününü kapsamaz.

Diğer Yazılarımız:

Yıllık İzin Süresi Nasıl Hesaplanır?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button