Aile Hukuku kapsamında yer alan boşanma davaları bugün en sık görülen dava türleri arasında yer almaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında, boşanma protokolü hazırlanması gerekmektedir. Bunun içinde uzman bir boşanma avukatından destek alınması önemlidir.
Evlilik birliğini çeşitli sebeplerden ötürü sürdüremeyen eşler Aile Mahkemelerine başvurarak boşanmayı talep etmektedirler. Boşanma davaları ise anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları olmak kaydıyla iki türlü görülebilmektedir. Ayrılmak isteyen eşler Aile Mahkemesine başvurmadan önce aralarında anlaşma sağlamışlarsa dava anlaşmalı boşanma davası şeklinde görülecektir. Ancak bu anlaşmanın maddelerinin hazırlanan özel bir protokol ile belirlenmesi gerekmektedir. Bu özel protokole ise anlaşmalı boşanma protokolü denmektedir.
Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma davalarında kilit rol oynamaktadır. Bundan dolayı da protokolün, işinde uzman bir boşanma avukatının yönlendirmeleriyle hazırlanması son derece önemlidir. Eşler boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarına yönelik ve varsa müşterek çocuklarıyla ilgili olarak mutabakata varamazlarsa anlaşmalı bir boşanma sürecinden söz etmek de pek mümkün olmayacaktır. Protokolde muhakkak eşlerin birbirinden ne talep ettikleri açık ifadelerle yer almalı, varsa müşterek çocuk hakkında yine anlaşmaya varılmış olması ve tazminat, nafaka gibi konuların da detaylarıyla ve talep edilen bedelleriyle açıklığa kavuşturulmuş olması gerekmektedir. Burada dikkat çekilmesi gereken konuların başında, müşterek çocuğa ilişkin olarak eşlerin arasında yapılmış anlaşmadır. Eşler her ne kadar müşterek çocuğun velayeti, ödenmesi talep edilen nafaka türü ve miktarı konusunda aralarında anlaşmış olsalar da son karar her zaman davaya bakan hakimindir. Hakim, kararını farklı verebilmekte; nafaka türü ve miktarı konusunda da belirleyici olabilmektedir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken davanın seyrini etkilememek ve dava sürecini uzatmamak adına dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Peki, anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır? Bu sorunun cevabı maddelerle şu şekilde verilebilir:
- Eşler boşanmanın maddi, manevi sonuçları ile çocukların durumu konusunda anlaşmaya varmış olsalar da hakim protokolde değişiklik isteyebilmektedir. Eğer hakimin istediği değişiklikler eşlerden biri tarafından kabul görmezse dava çekişmeli boşanma davasına dönecektir. Ancak her anlamda talepler net bir şekilde ifade edilmiş ve belgelerle de ispatlanmışsa hakim denetleme yapmaya gerek duymayabilir ve davayı karara bağlayabilir.
- Anlaşmalı boşanma protokolündeeşlerin açık kimlik bilgileri, evlilik tarihleri ve tarafların boşanmaya dair iradeleri yer almalıdır.
- Eşlerin varsa müşterek çocuklarının velayetinin hangi eşe verileceği konusunda anlaşmaya varışmış olması ve bunun da protokolde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
- Müşterek çocuğun veya çocukların velayeti kendisine bırakılmayan eşin çocuklarla görüşme zamanları konusunda anlaşmaya varılmış olması ve bu anlaşmanın da yine protokolde açıkça ifade edilmesi gerekmektedir.
- Anlaşmalı boşanma protokolünde iştirak nafakası mutlaka belirtilmelidir. Müşterek çocukların velayeti kendisine verilmeyen eşin çocuklar için iştirak nafakası ödeyip ödemeyeceği ve eğer iştirak nafakası ödenecekse, miktarı madde olarak yer almalıdır.
- Müşterek çocukların eğitim giderleri de iştirak nafakasına ek olarak ayrı bir madde halinde anlaşmalı boşanma protokolünde yer almalıdır.
- Eşlerin birbirinden yoksulluk nafakası talep edip etmedikleri belirtilmeli, ödeme şekli ve nafakanın artış oranları da belirlenerek protokole yazılmalıdır.
- Özellikle maddi hak kayıplarının önüne geçilmesi adına mal paylaşımı konusunda da eşler anlaşmaya varmış olmalı ve bunu hazırladıkları protokolde belirtmelidir. Aksi halde dava yine çekişmeli boşanma davasına dönüşebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Kısa sürede boşanmak isteyen eşlerin çoğunlukla başvurduğu bir yöntem olan anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için boşanma dilekçesi ile anlaşmalı boşanma protokolü hazırlaması zorunludur. Hazırlanan belgelerle Aile Mahkemesi’ne veya ikamet edilen yerde Aile Mahkemesi bulunmuyorsa Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvurularak anlaşmalı boşanma davası açılabilir.
Mal Paylaşımı Nasıl Olur?
Boşanma davalarında mal paylaşımının nasıl olacağı da önemli konulardan biridir. Eşler bu konuda da anlaşmaya varmış olabilirler. Boşanma sürecinde mal paylaşımında eşler kendilerine ait olan malları geri alabilmektedirler. Miras yoluyla elde edilmiş olan mal varlığı, üçüncü kişilerden edinilmiş olan tazminatlar ve eşlerden birinin kişisel kullanımına ilişkin olan eşyaları kişisel mallar olarak kabul edilmektedir.
Kişisel malların yanı sıra bir de evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan mallar söz konusu olabilir. Genel olarak bu tür malların paylaşımında eşler arasında uyuşmazlıklar çıkmaktadır. Bu nedenle davanın çekişmeli boşanma davasına dönmemesi adına eşlerin evlilik birliği içindeyken edindikleri malların paylaşımı konusunda kesin bir anlaşmaya varmış olmaları dava süreci açısından çok büyük önem arz eder. Kanunlara göre evlilik birliği içinde edinilmiş olan mallar yarı yarıya paylaşılmaktadır. Evlilik birliği içinde edinilmiş mallar Türk Medeni Kanunu’nca şöyle belirlenmiştir.
- Çalışmayla edinilmiş mallar
- Kira geliri gibi kişisel mallardan sağlanan gelirler.
- SGK veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının ödemeleri
- İş gücü kaybı sonucunda alınan maddi tazminatlar
Anlaşmalı Boşanmada Taşınmaz Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanma davalarında mal paylaşımında öne çıkan konulardan bir diğeri ise taşınmaz mallar ve bu malların paylaşımıdır. Taşınmaz mallar genel olarak yalnızca bir tarafın üzerine kayıtlı olmaktadır ve bu da boşanma sürecinde eşler arasında uyuşmazlıklara sebep olmaktadır. Böyle bir uyuşmazlığın sonucu ise dava sürecinin uzaması olmaktadır. Kısa sürede ve anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerin yapması gereken en temel şey yine taşınmaz malların da aralarında nasıl paylaşılacağı konusunda kesin bir karara varmış olmaları ve bu kararı boşanma protokolünde açık ifadelerle ve maddeler şeklinde belirtmeleridir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukatın Rolü
Hukuki her süreçte olduğu gibi boşanma davalarında da ister çekişmeli olsun, ister anlaşmalı olsun işinde uzman bir boşanma avukatının yönlendirmeleri oldukça önemlidir. Bu sayede en az ay kadar süren boşanma davaları 1-2 gün içerisinde bile görülüp karara bağlanabilmektedir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati
Diğer Yazılarımız: