Anlaşamayan çiftler arasında ortak bir karar sonucu boşanma davası açılmaktadır. Boşanma davası açılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Her iki tarafında isteyerek boşanma davası açmış olması oldukça önemlidir. Boşanma davası açılırken ilk olarak iyi bir avukat bulunmalıdır bu sayede süreç iyi bir şekilde yürütülebilir. Çünkü boşanma davaları hem maddi hem de manevi olarak oldukça zor bir süreçtir. Dava sırasında hâkim her iki tarafa da belirli sorular yöneltir. Boşanma davasının neden açıldığı, davanın açılmasına sebep olan olay örgüsü, zaman içerisinde tarafların olayda haklılık payı gibi birçok soru sormaktadır. Bu soruların sorulma sebebi ise sebeplerin gerçekliği ve temelde neden sarsıldığını araştırmaktır. Sarsılma da hangi tarafın daha suçlu olduğunu araştırır. Sürecin devamında ise tanıkların ifadelerine başvurulur. Dava da hâkim tarafından verilen karar ile süreç işlemeye devam eder. Boşanma davalarının çeşitli olması sebebiyle bazen sorulan sorularda dava türüne göre değişmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hâkim Ne Sorar?

Anlaşmalı boşanma davalarında hâkim tarafından çiftlere tarafların mahkemeye sunmuş oldukları sebepler araştırılır. Anlaşma protokolü incelenir ve protokole bağlı olup boşanmak isteyip istemediklerini sorar. Protokol de geçenlerin tarafların gerçek duyguları olup olmadığına kanaat getirildikten sonra hâkim tarafından boşanmaya karar verilecektir. Her iki tarafta protokolde yazdığı gibi üstüne düşen görevi yaparak anlaşmalı bir şekilde en kısa sürede boşanma davası sağlanacaktır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati

Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşler?

Anlaşmalı boşanma süreci her iki tarafından boşanmaya karar vermesi ile başlamaktadır. Avukatlar yardımıyla iki taraf içinde uygun bir boşanma protokolü hazırlanır. Protokolün içerisinde bulunan maddeler ise velayet, nafaka, tazminat, ev eşyası gibi konuları içerir. Her iki tarafta boşanma protokolünü imzalamalıdır. Aksi takdirde anlaşmalı boşanma süreci uzamaktadır. Protokol imzalandıktan sonra anlaşmalı boşanma sürecinde dava dilekçisi hazırlanır ve protokol ve dilekçi ile birlikte dava açılır. Bu süreçte ivedi günü istenir ve taraflar belirlenen gün de mahkemeye gider. Taraflar tarafından protokol sonucunda anlaşmalı boşanma sağlanır ve gerekçeli karar hâkim tarafından yazılır. Karar tebliğ edilir ve kesinleşmesi sonucu sonuç nüfus müdürlüğünü bildirilir.

 

Çekişmeli Boşanma Davasında Hâkim Ne Sorar?

Çekişmeli boşanma davalarında hâkim tarafından her iki tarafa da her türlü soru sorulacak ve beyan edilen boşanma davasının dayandırıldığı sonucun gerçek olup olmadığı hâkim tarafından irdelenecektir. Belirtilen nedene dayalı boşanma şartlarının oluşup oluşmadığı hâkim tarafından tespit edilecektir. Hâkimin burada amacı boşanmak için sunulan sebebin yeterli olup olmadığına karar vermektir. Bu sürecin devamında boşanmak için başvuran kişilerin sebepleri uygun görüldüğü takdirde hâkim tarafından karar verilecektir. Ancak unutulmamalıdır ki çekişmeli boşanma davaları oldukça uzun ve zor bir süreçtir.

 

Boşanma Davasında Hâkim Neye Dikkat Eder?

Çiftler tarafından boşanmaya karar verildiğinde en çok merak edilen konu hâkimin mahkeme de nasıl bir tutum sergileyeceğidir. Burada önemli olan çiftlerin anlaşmalı mı yoksa çekişmeli bir boşanma sürecinde olduğudur. Anlaşmalı boşanma davaları kısa süre içerisinde sonuca bağlanan davalardır. Fakat çekişmeli boşanma davaları daha uzun bir süreçtir. Örneğin boşanan kişiler arasında aldatma söz konusu ise hâkim burada aldatma olayının ne zaman olduğunu, delillerin mevcut olup olmadığını, tarafların neler talep ettiğini sorgulayacaktır. Ya da eşi tarafından hayatına kast edilme ya da ölümle tehdit edilme gibi davalarda ise hâkim yine deliller isteyecek tanıkları dinleyecektir. Bu tür mahkemelerde hâkim düşünmek açısından davayı başka bir güne atabilir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davaları oldukça ciddi ve önemli konulardır. Bu nedenle boşama davası açarken Medeni Kanunda öngörülmüş olup bir boşanma davasının gerçekleşebilmesi için bir takım kurallar vardır. Bu kurallardan bahsedecek olursak ilk önce taraflar arasında gerçek bir evliliğin bulunması gerekmektedir. Peki, gerçek evlilik nedir? Resmi nikâh kapsamında yapılan evlilik olması gerekmektedir. Diğer bir yandan kanunda bulunan boşanma nedenlerinden en az bir tanesi gerekçe olarak sunulmalıdır. Sürecin devamında ise hâkim tarafından mahkemede boşanma kararının verilmiş olması gerekmektedir. Her iki tarafta bu şartları sağladığında boşanma davası açılır ve karar verildikten sonra nüfus müdürlüğüne mahkeme tarafından bildirilerek tarafların boşanması sağlanır.

Boşanma Davalarında Kusur ve İspat Önemli Midir?

Boşanma davalarında elbette ki kusur ve ispat çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü bir olay olgusunda karşı tarafın kusurlu olduğunun ya da en azından kendinden daha kusurluğunun delil ve ifadelerle anlatılması gerekmektedir. İfadelerin kusur ve ispatla anlatılmaması süreci oldukça uzatacaktır. Taraf destekleyici ve tutarlı ispatları mahkemeye sunduğunda hâkim tarafından olumlu karar alınması daha kısa sürecektir. Boşanma davalarında kusur ve ispat sonucu etkilemektedir. Çünkü tazminat ve nafaka talebi imkânı sunmaktadır. Bu süreçte ispat olarak aile, dost, yakın çevrede bulunan kişilerin tanıklığı olabileceği gibi kötü yazışmalar, darp raporu gibi konularda kullanılabilir.

Boşanma Davalarında Çocuğun Velayeti Kime Bırakılır?

Anlaşamayan veya evliliğini yürütemeyen çiftler arasında boşanma kararı alındıktan sonra hâkim tarafından çocuğun velayetinin kime verileceği kararı verilmelidir. Bu süreçte hâkim birkaç unsura dikkat etmektedir. Bu unsurlar; çocuğun yaşı, hangi ebeveynin daha iyi gelecek sağlayabileceği, çocuğun hangi tarafı istediği, çocuğun ihtiyaçlarını kimin daha iyi karşılayabileceği konulardır. Dikkate alınması gereken en önemli nokta ise çocuğun yaşıdır. 3 yaşından küçük olan çocuklar anne ilgisine ve sevgisine muhtaçtır bu nedenle velayet hâkim tarafından anneye verilmektedir. Fakat 12 yaş üstü çocuklar kendi duygularını ifade edebileceğinden dolayı mahkeme ilk olarak çocuğun duygularını dinlemektedir. Arada kalan yaş sınırları içinse hâkimin yukarı da saydığımız şartları sağlayan tarafa velayeti vereceği şeklinde olmasıdır.

Boşanma Davalarında Ücret Ne Kadardır?

Boşanma davaları hem manevi açısından hem de maddi açıdan oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte boşanmak isteyen kişi ilk önce iyi bir avukat tutmalıdır. Sürecinde devamında boşanma davası açılırken dosya masrafları davaların türü maliyeti etkilemektedir. Ayrıca tutulan avukatın tanınırlığı alanında uzman olması da maliyeti etkilemektedir. Tabi bir de bu süreçte boşanma davasının anlaşmalı boşanma davası ya da çekişmeli boşanma davası olup olmadığı da ücreti değiştirmektedir. Eğer iyi ve sorunsuz bir boşanma davası süreci geçirmek istiyorsanız bu biraz maliyetli olabilir. Biran önce boşanma sürecinin sonuçlanmasını istiyorsanız iyi bir avukat tutarak süreci kısa sürede bitirebilirsiniz.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati

Diğer Yazılarımız:

Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası

En İyi Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

Call Now Button