Evlilik birlikteliği devam edemeyen çiftler genelde dava açtırmak istediklerinde; boşanma sürecinin nasıl ilerleyeceği ve nelerin kaybedileceği hususlar önemli olabilmektedir. Boşanmada şayet evlilik birliğinin devam edemeyeceğine kanaat getirirse yüksek mahkeme, boşanma süreci erken sonuçlanır. Özellikle bu gibi sonuçlar anlaşmalı boşanma davalarında meydana gelebilmektedir. Çekişmeli olan davalarda ise(Tek tarafın boşanmak istememesi ve diretmesi durumunda) mahkeme kararı birlikteliğin bir müddet daha sürmesine yönelik olabilmektedir. Bu kapsamda sürecin uzaması muhtemel olmaktadır.

Öte yandan çekişmeli boşanma davalarında da karar erken neticeye varabilir. Ancak yükümlülükleri herhangi bir taraf için ağır olabilmektedir. Bu sebepten en doğru çözüm anlaşmalı boşanma hem süreci erken sonuçlandıracak hem de bu süreçte kaybı minimize edecek.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati

Anlaşmalı Boşanma İçin Gereklilikler

Anlaşmalı boşanma davası en hızlı boşanma davası olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmaya kıyasla erken sonuçlanabileceği gibi mal ve mülkün her iki tarafı da memnun edecek düzeyde paylaşımını sağlar. Ancak evlilik birliğini anlaşmalı olarak sona erdirmek isteyen tarafların bazı koşulları sağlaması gerekmektedir. Bu koşullar;

– Evlilik birliğinin en az bir yıl süreyi doldurmuş olması gerekir.

– Boşanacak tarafların mal paylaşımında anlaşmaya varmış olması gerekir.

– Velayet için anlaşma sağlanması(Bu durum doğrudan anlaşmalı boşanmanın koşulu olmaz. Ancak ileri süreci etkileyecek bir detay olduğu için protokol esnasında kararın netlik kazanması gerekir.)

Gereklilik koşulları sağlayan taraflar anlaşmalı boşanma davası için aile mahkemesi başvuru yapabilmektedir. Aile mahkemesinde imzalanacak Anlaşmalı Boşanma Protokolü ile dava mahkemeye taşınır. Süreci sarsacak aksi durumların yaşanmaması sonucunda ise tek celsede boşanma kuvvetli muhtemel olacaktır.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Neler Var?

Anlaşmalı Boşanma Protokolü, tarafların davayı açabilmek için aile mahkemesine başvurmanın ardından imzalamaları gereken protokoldür. Bu protokol sayesinde taraflar anlaştıkları hususları kağıda dökerler. Mahkeme de dava esnasında protokolü denetleyerek davaya yönelik karar verir. Bu protokolde ise;

  1. Çocuk varsa velayetin kimde kalacağını yönelik karar verilmeli.
  2. Mal ve mülkün paylaşımının nasıl olacağı.
  3. Tazminat talebi varsa detaylar hakkında anlaşma sağlanması.
  4. Çocuğun velayetini almayan tarafınsa çocuğu ne sıklıkla görebileceği konusunda anlaşılmalı.

hususları yer almaktadır. Tarafların anlaşmalı boşanmaya karar verdiklerini gösterebilmeleri için bu protokoldeki soruların netlik kazanması gerekir. Protokol sonrası dava süreci başlar. Tarafları dinleyecek hakim ise anlaşmalı davanın gerekliliğine kanaat getirirse süreç tek celsede boşanma ile sonuçlanır.

 

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi Durumunda Süreç Uzar Mı?

Bazı anlaşmalı boşanma davalarında süreç farklı boyutlara taşınabilmektedir. Dava sürecinde anlaşmadan cayma yada süreçte tarafların ters düşmesi durumunda süreç uzayabilmektedir. Öte yanda anlaşmalı boşanma davası taraflardan birinin boşanmaktan vazgeçmesi durumunda dava, çekişmeli dava olma yönünde değişebilir. Bu durumun yaşanması sonucunda ise davanın seyri değişebilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında boşanmanın neticeye varması yada davanın düşmesi gibi neticeler yılları alabilmektedir. Yani anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşürse, süreç uzayabilmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanmada Neler Kaybedilir?

Anlaşmalı davalarda esasen maddi ve manevi olarak hiçbir şekilde kayıp yaşanmaz. Evlilik birliği sürecince maddi ve manevi varlıkların paylaşılması durumunda kayıplar olacaktır. Ancak evlilik birliği süreci dışında hiçbir mal ve mülk paylaşımı yapılmaz. Bu kapsamda anlaşmalı boşanma davasında maddi ve manevi kayıp söz konusu değildir. Özellikle kaybın yaşandığı durumlarda ise davanın seyrini değiştirmek mümkündür. Ancak dava bunun sonucunda çekişmeli olarak değişecektir. Bu süreçte kayıplar daha da artabilir. Anlaşmalı boşanmada kayıp yaşanmaması adına protokolde yer alan mal ve mülk paylaşımı dikkatlice yapılmalıdır.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Açma

Anlaşmalı boşanma davası açmak bazı belirli prosedürlere bağlı kalınarak kolayca yapılabilmektedir. Davanın açılması için aile mahkemesine tarafların başvuruda bulunarak protokolü gerçekleştirmesi gerekir. Davayı taraflardan herhangi birinin açması yada tarafların ortak kararı ile anlaşmalı boşanma davası açmak süreçte eksi ve artısı bulunmaz. Sonuçta anlaşmalı dava olduğu için tarafların anlaşacağı hususlar protokolde yer alır. Mahkemenin kararı dava açanın lehine/aleyhine işlemez. Davanın açılmasının ardında dava için duruşma günü alınır. Duruşma gününde tarafların hakime anlaştıklarını beyan ettiklerini ve protokolün incelenmesi gerekir. Hakim inceleme sonucunda tek celsede sonuçlandırarak en hızlı boşanma sağlanmış olur.

 

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanma davalarında velayetle birlikte en çok sorun olabilen bir başka detay mal paylaşımıdır. Tarafların paylaşım için karar kıldıkları malı sonradan değişiklik yapmak isteyebiliyor. Bu durum boşanma öncesi(protokol sonrası) yaşanırken boşanma sonrasında da yaşanabiliyor. Boşanma davası öncesi bu durumun yaşanması mahkemenin kararını da etkileyebiliyor. Süreçte anlaşmaya varıncaya dek duruş ertelenebiliyor. Bu bakımdan dava öncesi ve sonrasında değişiklik gerektirmeyen şekilde mal paylaşımının yapılması gerekir. Boşanma sonrası mal ve mülk paylaşımında tarafların herhangi birinin diretmesi durumunda polis müdahalesi gibi durumlar yaşanabiliyor.

 

Anlaşmalı Boşanmada Tek Celsede Boşanılır Mı?

Anlaşmalı boşanma davalarında tek celsede boşanılır. Boşanma için protokol koşulu sağlanması durumunda taraflar duruşma günü alarak duruşmaya çıkarlar. Duruşma esnasında mahkemenin tarafların beyanını dinlemesi ardından karar tek celsede boşanmaya yönelik olabilir. Tarafların dava sürecini idare etmesi ve prosedürlere uyması durumunda; tarafların zorluk çıkarmadığı kanaatine razı olan mahkeme sonucu, tek celsede boşanmaya dayandırabilir.

 

Anlaşmalı Boşanmada Davaya Vekil Avukat Gönderilir Mi?

Anlaşmalı boşanma için taraflar avukatlarına vekalet verebilmektedir. Bunun sayesinde duruşmada karşılaşmamaları garanti olur. Ancak ilk celsede boşanma durumu söz konusu olabileceği için hakim tarafların anlaşmalı boşanmaya razı olduklarına dair kanaat etmesi gerekir. Bu sebeple duruşmaya çağrılabilir taraflar. Bu sebeple dava sürecinde sadece vekil avukatın duruşmada bulunması yeterli olmayabilir.

 

Anlaşmalı Boşanmayı Yokuşa Süren Sebepler

Anlaşmalı boşanmada süreci zorlaştıran sebepler meydana gelebilir. Bu sebepler kimi zaman önemsiz olsa da kimi zaman önemli olabilmektedir. Ancak mahkemede kararı zorlaştıran bu sebepler önemli yada önemsiz davayı yokuşa sürer. Genelde bu sorunlar;

 

– Taraflardan birinin mal paylaşımında değişiklik talep etmesi,

– Çocuk velayetinde anlaşmada değişiklik talep etme,

– Tazminat tutarını taraflardan herhangi birinin düşük veya yüksek bulması durumunda tekrar değişiklik talep edilmesi gibi.

– Anlaşmalı boşanma davasının ardından; boşanma kararı alınması sonucunda mal paylaşımı yapılırken diretmek ve protokolde anlaşılan paylaşım hususunun kabul edilmemesi gibi durumlar.(Bu durum boşanmayı yokuşa sürmez. Boşanma sonucunda oluşabilecek bir sorun olduğundan mahkeme kararı çoktan verilmiştir. Ancak başka davalık sorunları meydana getirebilir.)

Bu ve benzeri durumlar anlaşmalı boşanmayı yokuşa süren sebeplerdir. Davanın seyri ele alındığında erken sonuçlanması gereken süreç çok daha uzayabilmektedir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati

Call Now Button