Türk Medeni Kanunu’na göre, boşanma davası açılınca hakim, davanın devamı süresince, çocukların yararını gerektiren durumlarda, geçici önlemleri kendiliğinden alacaktır. Bu sebeple, dava açıldıktan sonra, yargılama süresi boyunca ergin olmayan çocukların mağdur olmaması için, hakim tarafından gerekli tedbirleri alınır. Bu tedbirlerden biri de, tedbir nafakasıdır. Yani ergin olmayan çocuğun bakımı kendisine bırakılmayan eşe, boşanma ya da ayrılık davası devam ederken nafaka ödeme zorunluluğu getirilecektir.
Boşanma davasında verilen karar kesinleştikten sonra, tedbir nafakası iştirak nafakasına döner. Yani, tedbir nafakası boşanma kararının kesinleşmesiyle sona erer. Boşanma kararı kesinleştikten sonra, tedbir nafakası sona erer ve iştirak nafakası olarak ödenmeye devam edilir. Peki İştirak nafakası ne zaman sona erer?
Müşterek çocuk ergin olduktan sonra, iştirak nafakası sona erer. Çocuk ergin olduktan sonra eğitimi devam ediyorsa, ana ve babanın nafaka yükümlülüğü de eğitim boyunca devam edecektir.
Çocuk için babanın tedbir nafakası ödemesine karar verilmiş olduğu ancak çocuğun babada kalmaya devam ettiği durumlarda, dava süresince baba anneye bu çocuk için tedbir nafakası ödemek zorunda değildir. Ancak çocuğu anneye tesliminden sonra, babanın tedbir nafakasını ödeme zorunluluğu doğacaktır.
Boşanma veya ayrılık davası açıldıktan sonra, yargılama devam ederken bebek dünyaya gelirse, tedbir nafakasına doğumdan sonra karar verilir. Yani dava devam ederken anne hamile ise, anne karnındaki bebek için nafaka istenemeyecektir. Yargıtay uygulaması bu yöndedir.
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi’nin 29.12.2004, 14313-16047 sayılı kararında; “.. davanın devamı sırasında, 7.5.2004 tarihinde müşterek çocuk S.C dünyaya gelmiştir. Bu küçük için doğum tarihinden itibaren tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmemesi doğru olmamıştır…” şeklinde hüküm mevcuttur.