EŞİN BORÇLANMASI VE EKONOMİK ŞİDDET SEBEBİYLE BOŞANMA

Evlenme ile işler arasında evlilik birliği kurulmaktadır. Eşler evlendikten sonra bu birliğin mutluluğunu elbirliği ile sağlamak, çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler. Eşlerin birbirine olan sadakat borcu, ekonomik sadakati de içermektedir. Ekonomik şiddet, bu davranışa maruz kalan eş yönünden bir boşanma sebebidir.

Eşlerden birinin aşırı borçlanması, borcunu ödememesi, eve haciz gelmesine sebep olması, icra takibi yapılmasına sebep olması, alacaklıların rahatsız etmesine sebep olması, aşırı derecede şans oyunu oynaması, eşinden habersiz başkasından borç alması, eşini ekonomik gücünün ötesinde borçlandırması, eşini borçlandırmaya zorlaması, aile düzenini bozacak derecede borçlanması ekonomik şiddet olarak kabul edilmektedir. Bu durumda, ekonomik şiddete maruz kalan eş, diğer eşe, ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte geçimsizlik bulunması sebebiyle, boşanma davası açabilmektedir. Örneğin ;

1-BORÇLARINI ÖDEMEMEK

“….Boşanmaya sebep olan olaylarda evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmeyen, çevreye borçlanıp borçlarını ödemeyerek eşini alacaklılarla karşı karşıya bırakan koca eşit kusurludur…”

( Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 18.09.2007, 9091-12128 )

2-AŞIRI BORÇLANMAK

“….davalının birlik görevini yerine getirmediği, aşırı borçlandığı, borçlarını ödemediği, alacaklıların davacıyı rahatsız ettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında, ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir..”

( Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 18.03.2004, 2070-3481 )

3-HACİZ GELMESİNE SEBEBİYET VERMEK

“…davalı kocanın birlik görevini yerine getirmediği, eve haciz gelmesine sebep olduğu anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında, ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir..”

( Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 12.11.2007, 2101-15530 )

4-AŞIRI DERECEDE ŞANS OYUNU OYNAMAK

“….davalının at yarışı oynama alışkanlığını sürdürdüğü, evlilik birliğinin kendisine yüklediği görevleri ihmal ettiği, ailenin ekonomik durumunu tehlikeye düşürdüğü anlaşılmaktadır….. Bu halde taraflar arasında, ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir..”

( Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 13.10.2004, 10528-11777 )

Bu ve benzer davranışlar, ekonomik şiddete yönelik davranışlar olduğundan, bu davranışlara maruz kalan eş, boşanma davası açarak eşinden boşanma hakkına sahip olacaktır.

Call Now Button