İŞÇİNİN ÇOK SAYIDA OLUMSUZ DAVRANIŞI, İŞVEREN AÇISINDAN FESİH NEDENİDİR. İŞVEREN, İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATINI ÖDEYEREK, İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARABİLİR.
İşçinin, iş yerinde bütün çalışma süresi içerisinde, işvereni rahatsız eden çok sayıda olumsuz davranışı sebebiyle tutulan çok sayıda tutanağın yaptırımının ne olacağı, iş verenler tarafından özellikle merak edilmektedir. Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin 22.10.2018 tarih, 2018/13822 E. 2018/22784 K. sayılı içtihadı, merak edilen bu soruya yanıt niteliğindedir. Şöyle ki;
Yargıtay bu kararında; ..” dosyadaki bilgi ve belgelerden davacı işçinin iş sözleşmesi 16.04.2015-30.10.2016 tarihleri arasında farklı tarihlerde ve farklı sebeplerden tutulan 12 adet tutanak nedeni ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeni ile 4857 sayılı İş Kanunu 25/ II maddesi uyarınca feshedilmiştir.
Davalı belediye alt işveren işçisi olarak, temizlik işinde şoför olan davacı, 4 yıl 8 ay 21 gün süre ile çalışmış olup; feshe dayanak olan tutanaklar dikkate alındığında; toplam 12 adet tutanaktan 4 adedinin işe gelmeme, 2 adetinin mesai saatine uymama, diğerlerinin ise araca hasar verme, araç iç temizliğini yapmama, aracı dikkatsiz kullanma, yabancı birisini araca alama, trafik kurallarına uymama ve en son 30.10.2016 tarihinde sinkaflı konuşma sebeplerine dayalı olarak tutmuş olduğu ve çoğu da davacının imzasının bulunduğu görülmüştür. Davacının hizmet süresine bakıldığında, hakkında son 1,5 yılda feshe dayanak olan tutanakların azımsanmayacak sayıda olduğu, davalı tanıklarınca da davacının küfürlü konuşmaları önceden de yaptığının beyan edilmesi karşısında, davacı davranışlarının iş yeri kurallarına uymadığı sabit olmakla birlikte eylemin haklı fesih sebebi ağırlığında olmadığı, ancak işverenin bu davranışları yapan işçi ile iş ilişkisini sürdürmesi beklenemeyeceğinden, ilk derece mahkemesinin gerekçesinde yer alan görüş gibi işverence yapılan feshin geçerli sebebe dayandığı kabul edilerek, davanın reddine karar verilmesi gerekirken BAM tarafından yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” Denilmektedir.
Bu Yargıtay kararında, işçinin azımsanmayacak sayıda ve tutanağa bağlanmış, üstelik imzası bulunan eylemlerinin, işveren açısından iş ilişkisini sürdürmesinin kendisinden beklenemeyeceği bir durum yarattığı ve iş verenin iş sözleşmesini feshedebileceği şeklinde hüküm verilmiştir. Ancak karar da devamla, bu eylemlerin haklı sebeple fesih boyutuna ulaşmadığı, yani işçinin tazminatları ödenerek ancak işten çıkarılabileceği, işçinin işe iade ile işe geri dönüş imkânına sahip olmadığı şeklinde bir değerlendirme yapılmıştır.