Çekişmeli boşanma davaları genelde yüksek mahkemece yada karşılık iki tarafın hür iradesine göre anlaşmalı davaya karar verebilmeleri muhtemel olmaktadır. Davanın seyri ve karşılıklı yaşanan durumlar dava üzerinde verilecek kararları etkilerken, tarafların süreci neticeye ulaştırmak istemesiyle boşanma davası anlaşma sağlanarak devam edebilmektedir. Aile mahkemesine sunmak zorunda oldukları protokol hazırlanmalıdır..

Aile mahkemesine gelen boşanma davalarının genelinde(çekişmeli boşanma davalarında); Psikolojik ve fiziksel şiddet görme, aldatma, hakaret gibi nedenlere dayanmaktadır. Çekişmeli başlanan bu dava sürecinde herhangi bir sonuç alınıncaya yada tarafların bu süreçte yıpranıp karar değiştirmesi durumunda anlaşma sağlanarak nihai süreç sonuçlanabilmektedir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati

Çekişmeli Boşanma Davası Sürecinde Hangi Zorluklar Yer Alır?

Çekişmeli boşanma davası sürecinde genelde maddi ve manevi yıpranmalar söz konusu olabilmektedir. Manevi bağlamda; karşılıklı ilişki daha da zarar görür, tarafların kararları öfke etkenine bağlı devam edebilir. Maddi bağlamda ise; Paylaşılamayan mal ve mülklerin karar neticesinde tek bir tarafa büyük çoğunluğu ile bırakılma durumu söz konusu olabilmektedir. Bu durum taraflardan birini büyük ölçüde etkileyebilmektedir. Öte yandan uzun süre devam edecek mahkeme için maddi yıpranma durumları kuvvetli muhtemel olmaktadır. Ayrıca mahkemenin karar vermesi durumunda cezai işlem de uygulanabilmektedir. Ceza mahkemesine kadar uzanan bu süreçte eşe koruma kararı çıkması yada ceza davası açılması durumunda söz konusu cezai işlemler uygulanabilmektedir. Taraflardan herhangi birinin; psikolojik ve fiziksel şiddet uygulama, aldatma, hakaret gibi eylemleri sonucunda mahkeme bu tarafı kusurlu görmektedir. Alınacak kararlar genelde kusurlu tarafın aleyhine süreç halinde ilerlemektedir.

 

Bu davaların risklerinin ve yıpratıcı yoruculuğunun farkında olan taraflar çekişmeli boşanma davasını anlaşmalı hale getirebilmek için aile mahkemesi protokol ile imza bırakması gerekir.

 

Çekişmeli Boşanmada Talep Edilenler Nelerdir?

Boşanma davasında kusurlu olmayan eşin aile mahkemesi; boşanmayı istemesine, maddi tazminat ve manevi tazminat isteklerine razı gelmektedir. Kusurlu tarafın aleyhine uygulanacak bu yaptırımların dışında yukarıda belirtilen ceza mahkemesi yaptırımları da meydana gelebilmektedir.

 

Genel olarak çekişmeli boşanma sürecinde her iki tarafın da talepleri;

 

* Mahkemece haklı tarafın(Boşanmayı isteyen taraf olması durumunda): Maddi ve manevi tazminat talebi bulunur.

 

* Mahkemece haklı tarafın(Boşanmak istemeyen taraf olması): Boşanmak istemeyip süreci uzatma talebi bulunur.

 

* Mahkemenin kusurlu gördüğü tarafın talebi ise; Boşanma sürecini yokuşa sürmek yada maddi ve manevi tazminata karşı çıkarak direnmek gibi durumları söz konusu olabilmektedir. Bu tarafın ise talepleri bu şekilde yer alabilmektedir.

 

şeklinde benzer talepler olarak yer almaktadır. Taleplerin değerlendirme sürecinde de mahkemeye başvuran taraflar hakim tarafından dinlenmektedir. Haklı ve haksız tarafın talepleri değerlendirme sürecinde haklı tarafın talebi esas alınır.

 

Çekişmeli Boşanmanın Anlaşmalı Boşanmaya Dönüşmesi

Çekişmeli boşanma sürecini nihayete erdirmek isteyen tarafların kendi aralarında anlaşmaları durumunda aile mahkemesine protokol imzası için başvurmaları gerekmektedir. Bunun dışında kendi arasında anlaşmayı varması durumunda; Maddi ve manevi anlamda paylaşılamayan bir şeylerin kalmaması gerekmektedir. Mahkemede hukuki boyutlarda anlaşma sağlanması durumunda netice sağlanır. Hakim karşılıklı diyalog halinde tarafların kararında kesin olduğu düşüncesine vardığı zaman çekişmeli boşanmayı anlaşmalı boşanmaya dönüştürmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanmak İçinse Şartlar Nelerdir?

Anlaşmalı boşanmak için bazı şartlar hukuki bağlamda net çizgide yer almaktadır. İlk şart olarak görülen anlaşmalı boşanmada 1 yıl evli kalma durumu bulunmaktadır. 1 yıllık evli kalma durumunu yerine getirmeyen taraflar için mahkeme uzatılır. Diğer yandan tarafların anlaşmalı boşanmak için; mal ve mülk paylaşımı, velayet ve nafaka gibi hukuki işlemler içinse anlaşmaya halihazırda varmış olmaları gerekme şartı bulunur.

Anlaşmalı boşanmak isteyen tarafların aile mahkemesine başvurusu sonrası duruşma günü alınır. Duruşma gününde ise boşanma şartlarını sağlayan ve hakimin kararı neticesinde tarafların boşanma işlemi ilk celsede sonuçlanabilmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme

Anlaşmalı boşanma davasından vazgeçmek için iki farklı durumlar olabilmektedir. Genel sebeple boşanma davasından vazgeçmek yada dava sürecinde meydana gelen sebeplerle boşanma davasında vazgeçme gibi. Yargıtayın kararı ise bu bağlamda tarafların iradesi ve kararlarında netlik kazanması durumunda neticelenir. Aksi taktirde süreçte zorluklar yaşanabilmektedir.

 

Yargıtayın Çekişmeli Boşanmadan Anlaşmalı Boşanmaya Dönüşen Davalar Hakkındaki Değerlendirmesi

Öncelikle yargıtayın kararlarının hangi unsurların dikkati neticesinde ortaya çıktığına dikkat edelim.

 

  1. Yargıtay kararlarını her iki tarafın iradesine yönelik cevaplarını dinleyerek, denetlemesi durumunda kararı belirler.

 

  1. Evlilik birliğinin devam etme ihtimalini göz önünde bulundurarak kararı belirler.

 

  1. Davanın seyrini ilgilendiren sebebin önemi denetlenir. Evlilik birliğini etkilemeyecek kanaatinde olduğu sebepler için kararı duruma göre belirler.

 

Yargıtayın çekişmeli boşanma davasında anlaşmalı boşanma davasına dönüşen davalar için kararları yukarıda esas alınan değerlendirmeler sonucunda neticeye ulaşabilmektedir. Bu değerlendirmelerin yanında farklı durumların da kontrolü sağlanarak kararları neticelenir. Bu durumlar ise; çocuk olması, eşin hamile olması ya da hasta olması gibi durumlar göz önünde bulundurulur. Bu durumları ilişkin bilgiler elde edildiğinde yargıtay kararı yer alır.

 

Çekişmeli Boşanmanın Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilmesi İle Duruşmayı Erken Neticelendirmek

Çekişmeli boşanmanın anlaşmalı boşanmaya çevrilmesi ile sürecin yükü hafiflemiş olacaktır. Bu süreçte vekil olan avukatların vekaleti üzerine hakim kararı alınabilir. Ancak bu hüküm sürecinden önce tarafların mahkemede bulunmaları gerekebilmektedir. Duruşmanın anlaşmaya varılması durumunda erken neticelenmesi için hakimin tarafları dinlemesi gerekebilmektedir. İradelerinin hür olduğuna kanaat getirmesi durumunda sonuç neticeye ulaşır. Tarafların varsa çekişmeli boşanma sürecinde taraflara ters düşen taleplerden feragat etmesi gerekebilmektedir. Bu gibi durumların incelenmesi durumunda sonuç kararı alınır.

 

Öte yandan feragat edilmeyen talepler içinse boşanma protokolü geçersizlik kazanır ve çekişmeli boşanma süreci devam edebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması adına hakimin tarafları dinlemek için anlaşmalı karara bile bağlansa tarafları dinlemesi gerekebilmektedir. Duruşma için taraflar da mahkemeye gelmelidir. Koşulların sağlanması durumunda hakim kararı neticeye varır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati

Call Now Button