Kadın ve erkek birbirleri ile birlikte bir yaşam istediklerinde evlenerek hayatlarını birleştirirler. Nikâh memurunun kıydığı nikâhta yakın çevre aileler ve arkadaşlar çiftin evliliğine tanıklık ederek mutluluklarını paylaşırlar.

Toplumun çekirdek ailesini oluşturan evlilik adımı büyük hayallerle yapılır. İki insan birbirlerini sevince bütün zorlukları birlikte aşacağına inanır. Fakat günümüz koşullarında evliliklerin sürdürülmesi oldukça zorlaşmıştır.

Boşanma oranlarının günden güne çoğaldığı bu zamanlarda şiddetli geçimsizlik uyumsuzluk şiddet ihanet boşanma nedenlerinin en çok gösterilen nedenlerindendir. İlk günlerde bin bir umutla kurulan yuvalar ne yazık ki bir süre sonra mahkeme salonlarında sonlandırılmaktadır. Üzücü olan bu son yine ne yazıktır ki tek ve son çare olmaktadır.

Aile içinde mutsuz bireylerin birlikte yaşamasının verdiği huzursuzluk ve mutsuzluk iki tarafında hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan bu durum boşanmaktan başka çare bırakmayacaktır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati

Boşanmaya İten Nedenler

Çok büyük aşklarla başlayıp evlilikle sonuçlanan evliliklerinde yürütülemez hâle gelmesinin birçok nedeni olabilir. İletişim sorunu yaşayan evli çiftler konuşarak anlaşıp çözüm yolu bulamazlarsa boşanma kaçınılmaz olabilmektedir. Eşlerden birinin evlilik gereklerini yerine getirmemesi durumunda diğer eş boşanma talebinde bulunabilmektedir.

İki taraf birden boşanma talebinde bulunursa boşanma davası daha kısa sürede daha kolay sonuçlanmaktadır. Çiftlerin birbirlerine karşı sevgi ve saygısı bittiğinde konuşarak boşanma yolunu seçmeleri yorucu ve yıpratıcı bir evliliği sürdürmekten daha sağlıklı olabilmektedir. Toplumun kanayan yarası olan şiddet durumlarında da boşanmak en sağlıklı karar olabilmektedir.

Giderek artan boşanmaların çoğunlukla ihanetler sorumsuzluklar ve şiddet nedeni ile yapıldığı bilinmektedir. Gelişen teknolojinin de etkisi ile aldatmaların daha kolay yapılabilmesi evliliklerin üzerinde kapanmayan yaralar açmaktadır.

Yıpranmış bir evliliğin artık kurtarılması mümkün görünmediğinde çiftler ya birlikte ya da daha çok yorulan taraf boşanma davası açarak boşanmanın ilk adımını atmış olacaktır. Kadın ya da erkek evliliğin sorumluluklarını taşıyabilecek nitelikte olmadığında evliliğin tek tarafın çabası ile yürütülmesi pek mümkün olmayacaktır.

boşanma davasında şahitler

Boşanma Davasında Şahitlik

Boşanma aşamasına gelmiş bir evliliğin boşanmak isteyen tarafı diğer tarafın kusurlu yönlerini mahkemeye bildirmek durumundadır. Mağdur olan eş boşanmak istediğinde diğer taraf buna karşı çıkabilmektedir. Bu durumda tek taraflı açılan davalar çekişmeli olarak yürütülmektedir. Boşanmayı isteyen taraf boşanmak isteme nedenlerini bildirdikten sonra hâkiminde uygun bulması ile boşanma kararı verilir.

Evlilikte sorumluluklarını yerine getirmeyen eşlik görevlerini yapmayan ya da yapamayan tarafların boşanma itirazı olsa da hâkim mağdur olan eşin boşanma talebini kabul etmesi olasıdır. Evlilik birliğinin bozulmasına neden olan aldatma durumu başka hiç bir gerekçe gerektirmeden boşanmak için yeterli bir nedendir. Bu nedenle dava açan tarafın talebi hâkim tarafından onaylanması çok yüksek bir boşanma kararıdır. Evlilikte ortak çocukların bulunması durumunda da hâkim çocuk için çocuğun geleceği sağlığı ve eğitimi için en doğru kararı gerekli araştırmaların yapılması ardından vermesi gereklidir.

Çocukların boşanmadan kötü etkilenmesi için ebeveynlerinde mahkemenin verdiği karara saygı duyması gereklidir. Evliliklerin sonlanmasında çocukların bulunması durumu daha zor hale getirmekte çocuklu çiftlerin boşanması çocuksuz olanlara kıyasla biraz daha zor olabilmektedir. Mağdur olan eş boşanma kararı aldıktan ve bunu mahkemeye bildirdikten sonra boşanması için ileri sürdüğü iddiaların ispatı istenilmektedir.

Yaşanan haksızlıkların ve mağduriyetin şahitleri mahkemede tanıklık yaparak sürecin daha hızlı sonuçlanmasına katkısı bulunabilmektedir. Karşı tarafın boşanmamakta ısrarcı olması olasılığına ve boşanmak isteyen tarafın iddialarını yalanlaması durumunda tanıklık gerekli olacaktır.

 

Boşanmada Kimler Tanık Olabilir?

Boşanma davalarında genel anlamda herkes tanık olarak gösterilebilir. Abla, anne, baba, kardeş, arkadaş, komşu herkes kişilerin mahkeme tanıklığını yapabilir. Bunun dışında istisnai durumlar çerçevesinde tanıklıktan çekinebilecek olanlar da vardır. Bu kişiler taraflardan herhangi birinin nişanlısı, tarafların alt ve üst soyları, evlatlık bağı olanlar, üçüncü dereceden kan ve kayın hısımlar sayılabilir.

 

Mahkemede Sonlanan Evlilikler

Şaşalı düğünlerle kalabalık davetlerle verilen sözlerle kurulan yuvaların yıkılması kısa süre sonunda da yıllar sonrasında da gerçekleşebilmektedir. Çiftlerin birbirlerine tahammülü sevgisi sabrı kalmadığında evliliğin yürümesi çok mümkün çok sağlıklı olmayacaktır. Özellikle de çocuklu ailelerin sürekli kavga şiddet hakaretle sürdürdükleri evlilik çocukların sağlığı ve kişiliği için kötü etkiler yaratacaktır.

İletişimde sorunlar yaşanmaya başlandığında bazı tedbirlerin alınması her iki tarafında özveride bulunması ile kurtarılması mümkün olabilmektedir. Bunun içinde iki tarafın çabası gerekecektir. Her iki çiftin de elinden geleni yaptığını halde anlaşmazlıklar çözülemiyorsa boşanmak için ortak bir karar alınabilmektedir.

İki tarafında rızası ile alınan bu kararla anlaşmalı boşanma davası açılmaktadır. Bu şekilde açılan davalar daha kısa sürede sonuçlanabilmektedir. Evlenmek isteyen çiftlerin boşanmak için aldıkları ortak kararda bir o kadar normal ve olasıdır. Sürekli mutsuz sürekli kavgalı bir evliliğin sürdürülmesinden kaynaklı yaşanan mutsuzluk insanların diğer alanlarda da mutsuz ve başarısız olmasına sebep olacaktır.

Bir ömür bu şekilde yaşamak zorunda olduğu düşüncesi insanların her daim mutsuz ve gergin olmasına neden olması da kaçınılmazdır. Bu şekilde çocuklarına da verimli olamayan çiftler medeni bir şekilde boşanarak daha sağlıklı daha mutlu ve çocuklarına daha verimli olabilirler.

boşanma davasında kimler tanık olabilir

Evlilik Kutsal Bir Müessese

İki kalbin birleşmesi ile birleşen hayatlar ömürlük olsun temennileri ile kurulur fakat eşlerden birinin sorunlu davranışları evliliği bitirme noktasına taşıyabilir. Bu noktaya gelen evlilikler diğer tarafı çok büyük hayal kırıklığına uğratıp üzecektir. Küçük problemlerin aşılması için gerekli olan gayret ve sabır gösterilebilir.

Evlilikler sevgi saygı sabır ve sadakatle uzun yıllar sürdürülebilir. Bunların tükenmesi evliliğin sonunu hazırlamaktadır. Mahkemeye taşınan evliliklerin son noktası hâkim tarafından konulmaktadır. Üzücü olan bu son çiftleri çocukları ve aileleri üzse de yapılan her şey yapıldığı halde bitmeyen kavgaların ve anlaşmazlıkların son çözümü boşanma olabilmektedir.

Birtakım sorunlar yaşanmaya başlandığında evlilik terapistlerinden destek alınarak kurtarma yoluna gidilebilir. Başlarda kurulan hayallerin yaşatılması çocukların anneli babalı ortamlarda sağlıkla büyümesi için gerekli olan her şeyin yapılması özverili olunması ebeveynlerin sorumluluğudur. Gösterilen bütün çabalara rağmen yürütülemeyen evliliklerin sonucunda yine çocuklar için sağlıklı bir boşanma sürecinin yürütülmesi gereklidir.

 

Boşanmada Çocukların Durumu

Mutsuzluğa dönüşen evliliklerde evlerde fırtınalar eserler kurulan hayallerin yıkılması bazen tek taraflı bazen de çift taraflı yaşanabilmektedir. Bu noktada sağlıklı kararların alınması iki tarafında yararına olacaktır. O süreçte sağlıklı kararlar alınması zor olacaktır fakat destek alınarak ya da iyice düşünülerek verilen bu karar gerçekten sağlıklı bir şekilde verilmelidir.

İki tarafında boşanma durumunda çocuğun geleceğini gözeterek çocuk için en sağlıklı kararı alması gereklidir. Boşanmak istemeyen taraf hem evlilik gereklerini yerine getirmeyip hem de evli kalmakta ısrar etmesi kabul edilir bir durum değildir. Evliliğin eş olmanın sorumluluğunu her çiftin taşıması diğer eşe karşı da yükümlülüğüdür.

Her çiftin diğer çifte karşı sorumlulukları bulunmakta ve sorumluluğunu yerine getirmeyen tarafa diğer tarafın boşanma davası açması hakkıdır. İyi günde kötü günde hastalıkta sağlıkta birlikte zorlukları ve mutlulukları paylaşmaya söz veren eşler bu şekilde evliliklerini bir ömür yürütebilir. Aksi bir durum evlilik hayatının cehenneme dönmesi ve işkence haline gelmesine sebeptir.

Çok büyük nedenler olmadığı sürece küçük sorunların çözümünün bulunması için iki tarafta uğraş göstermeli olmadığında da anlaşarak boşanmaları gereklidir. Mahkemeye taşınan davaların sürecinin yürütülmesi konusunda boşanma avukatlarından destek alınarak süreç daha bilinçli bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır. Boşanma davasında tanık doğru ve dürüst olmak durumundadır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.bozdaghukuk.com/bosanma-avukati

Diğer Yazılarımız:

En İyi Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

Boşanma Davasında Neler Talep Edilebilir?

Call Now Button