Boşanma, bir evliliği sonlandıran bir mahkeme kararıdır. Mahkeme boşanma için hukuki bir dayanak ister. Bu nedenle herhangi bir boşanma davası açılmadan önce mahkemeye gerekçenizi sunmak zorundasınız. Hiç kimse boşanmak için evlenmez.

Ancak bazı durumlarda insanlar buna mecbur kalabilir. Örneğin; şiddetli geçimsizlik, aile birliğinin temelden sarsılması, aldatma ya da zina gibi durumlar boşanmaya konu olabilmektedir. Günümüzde boşanma davaları ne yazık ki fazla sayıda artmaya başlamıştır.

Bu nedenle de boşanma davaların avukat bulundurma zorunluluğunuz bulunmasa da sürecin zorlu ve zahmetli süreceği düşünülürse avukat tutmak oldukça mantıklı olacaktır. Çünkü boşanma davaları anlaşmalı sona erebileceği gibi çekişmeli olarak da devam etmektedir.

Boşanma Davası

Boşanma büyük bir karardır. Hiç kimse birden bire boşanma aşamasına gelmez. Bu nedenle de bu zorlu süreçte bir avukat tercihi oldukça önemlidir. Bir avukat tutmamayı seçerseniz, yine de bir avukatın yapacağı aynı kural ve prosedürleri bilmeniz ve bunlara uymanız beklenir.

Tüm yasal belgeleriniz uygun biçimde teslim edilmeli ve zamanında dosyalanmalıdır. Hiç kimse bu aşamada bu tarz işlemlerle kafa yormak istemez. Bu nedenle de avukat desteği hem süreç için hem de psikolojiniz için son derece önemlidir.

Boşanma davaları genellikle mülkiyet, mal paylaşımı, mali destek, çocuk velayeti ve ebeveynlik zamanı ile ilgili önemli konuları içerdiğinden, kendinizi temsil etmeyi düşünmeden önce oldukça iyi düşünmelisiniz.

boşanma davası kim açmalı

Boşanma Davası Açmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boşanma davası açan kişiye Davacı denir. Davacının boşanmak istediği karı veya koca Davalı olarak adlandırılır. Boşanma davaları karmaşık olabileceğinden, boşanmanızın anlaşmalı olabileceğini bile varsaysanız bile bir avukatla görüşmelisiniz. Tüm bu durumların yanında Boşanma Davası Açmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler durumlar olacaktır. Genel olarak bakılacak olursa;

  1. Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak ikiye ayrılır. Anlaşmalı boşanmalar eşlerin her konuda anlaşarak mahkemeye başvurduğu ve genellikle tek celsede sonuçlandırılan davalardır. Bu gibi davalarda eşler resmi olarak aldıkları kararları bir sözleşme ile somut bir hale getirir. Bu nedenle bu tarz davalarda her ne kadar avukat ihtiyacınız bulunmayacak gibi görünse de sürecin karmaşık olabileceğini unutmamalısınız.
  2. Çekişmeli boşanma davaları çok daha karmaşıktır. Bu nedenle de mutlaka bir avukata ihtiyacınız olacaktır. Ebeveynlik veya çözmeniz gereken mali sorunlarınız varsa çekişmeli dava süreciniz olacak demektir. Çekişmeli boşanma davaları önemli konular üzerinde hemfikir olmadığınız anlamına gelir. Başlıca sorunlar arasında çocuk velayeti, ebeveynlik süresi, nafaka, mal paylaşımı olmaktadır.
  3. Mahkeme sürecinde eğer çocuklarınız varsa durum oldukça hassas hale gelir. Çocuklarınızın refahını devam eden çatışmaların önüne koyun. Çocuklar dâhil olduğunda, eşinizle olan ilişkiniz ayrılık veya boşanma ile bitmez. Bu nedenle bu konuda oldukça özenli davranmalısınız. Eğer çocuğunuzun güvenliği tehdit altında değilse bu konuda oldukça hassas davranmalısınız.
  4. Günümüzde şiddet olayları oldukça fazla yaşanmaktadır. Bu nedenle boşanma davası açmadan ya da açtıktan sonra uzaklaştırma kararı alabilirsiniz. Ayrıca mahkemeye, istismarcı eşinizin adresinizi öğrenmemesinin neden gerekli olduğunu söylemeniz gerekecektir.
  5. Boşanma maliyetli bir süreç olabilir. Özellikle çekişmeli davalarda mahkemenin uzun sürmesi size ekstra bir külfet getirecektir. Anlaşmalı boşanmalarda genellikle masraflar eşit olarak bölüştürülebilir.
  6. Boşanma davalarında kesinlikle yasal bir dayanak gereklidir. Boşanmadan kişilerin menfaat sağlaması gereklidir. Örneğin; şiddet gören bir kadın boşanma sonrası bu kadına fayda sağlayacaktır.

Boşanma Davası Süresi Nasıl İlerler?

Boşanma sürecinin başlaması için öncelikle dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesi hazırlandıktan sonra ilgili mahkemeye sunulur ve süreç başlar. Dilekçenin verilmesi ile birlikte dilekçe davalıya tebliğ edilir. Böylelikle ilk aşama olan dilekçe aşaması tamamlanır. Dilekçe, mahkemeden evliliği yasal olarak sona erdirmesini, eşlerin malları, mali desteği ile ilgilenmek için gerekli diğer kararları vermesini isteyen yasal belgedir.

Bu henüz bir başlangıç süresidir. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra mahkeme dilekçeleri inceler ve taraflara bir duruşma günü belirler. Bu duruşma öncelikle ön inceleme mahkemesidir. Ön inceleme mahkemelerinde tarafların gelir gider durumları, beyanlar, delillerin toplanması gibi konular görülür.  Boşanma davanız, evliliğinizi sona erdirmek için bir mahkeme sürecidir, ancak boşanmanızda başka önemli şeyler de kararlaştırılacaktır.

boşanma davası süresi

Boşanma Davasını Hangi Taraf Açmalı?

Boşanma davalarında doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de davayı açanın haklı ya da haksız olacağı konumudur. Ancak bu durumun hiçbir önemi yoktur. İster davayı siz açın isterseniz karşı taraf açsın önemli olan kimin davada kanıtlarını ispatlayacağıdır. Bu nedenle de açan kişinin kim olduğunun pek de önemi yoktur.

Zaten boşanma duygusal iniş çıkışlarla başa çıkmamaktan başlayıp birkaç aydan fazla süren beklenen boşanma kararnamesine itiraz etmeye kadar tüm boşanma süreci kesinlikle aşılması zor bir meseledir. Bu nedenle de yapılması gereken en önemli şey bu sürecin başından itibaren bir avukat ile çalışmaktır. Boşanmanın tek gerekçesi, evliliğin geri dönüşü olmayan bir şekilde sona ermesidir.

Boşanma Davalarında Avukat Tutulmak Zorunda mı?

Boşanma davalarında tabi ki böyle bir zorunluluk yoktur. Ancak bilinmesi gereken en önemli durum boşanma sürecinin karmaşık bir süreç olduğudur. Bu nedenle böyle duygusal bir olayda bu süreci kolay yönetmek oldukça zor olmaktadır. Avukat tutmak bu süreçte yapabileceğiniz en mantıklı adımdır. Hem evrak işlerinde hem de bunu yanı sıra süreçte tavsiye almanızda yardımcı olacaktır.

Profesyonel destek bu tarz yasal olaylarda oldukça önemli olmaktadır. Tüm bu aşamalar sonlandıktan sonra gerekli işlemler yapıldıktan sonra duruşmanız yapılır. Anlaşmalı boşanmalar çok daha kolay olmakta iken çekişmeli boşanma davalarında süreç biraz daha karmaşık ve uzun sürmektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button