Ayıplı araç satışlarında hangi mahkemede dava açılacağı konusu, bu aracın kullanım amacına göre belirlenmektedir.
TESCİL KAYITLARINDA, YANİ RUHSATINDA TİCARİ OLARAK KAYITLI ARAÇLARIN SATIŞINDAN SONRA, ARACIN AYIPLI ÇIKMASI HALİNDE, ORTAYA ÇIKACAK UYUŞMAZLIKTA TÜKETİCİ MAHKEMESİ GÖREVLİ OLMAZ.
Yargıtay 13.Hukuk Dairesi’nin 2012/11950 E. 2013/7148 K. sayılı ilamında; “..somut uyuşmazlıkta dava konusu aracın tescil kayıtlarında, ticari vasıflı olarak kaydedildiği, ticari minibüs plakası alınarak ticari amaçla kullanıldığı toplu taşımada kullanıldığı dosya kapsamından anlaşılmakla tarafalar arasında 4077 sayılı kanunda belirtilen şekilde satış sözleşmesi bulunmamaktadır….” Tescil kayıtlarında ticari vasıflı olarak kaydedilen, ruhsatında ticari ibaresi bulunan araçtan doğan uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemesi görevli değildir.
ARACIN RUHSATINDA HUSUSİ YAZILI OLDUĞU BAZI DURUMLARDA, DAVALI ARACIN TİCARİ AMAÇLA KULLANILDIĞINI İSPAT EDEBİLİRSE BU DURUMDA DA TÜKTİCİ MAHKEMESİ GÖREVLİ OLMAYACAKTIR.
Ancak bunun için aracın ticari amaçla kullanıldığının ispat edilmesi gerekecektir. Aksi halde aracın tescil kayıtlarındaki hususi ibaresi esas alınır ve Tüketici Mahkemesi görevli olur.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2013/10274 E. 2013/22116 K. sayılı ilamında; “.. davaya konu ticari sınıf üretilen araç, ruhsatta hususi olarak kayıtlı ise de, davacı tarafın 1.4.2011 tarihli dava dilekçesinde, açıkça, “sürekli şehirler arası servise çıkan ve Türkiye’nin bir çok iline mal taşıyan müvekkilim aynı sorunları tekrar yaşayabileceği, düşüncesi ile huzursuz olmuştur” şeklindeki ifadesi karşısında aracın mesleki veya ticari amaçla kullanıldığı, davacının 4077 sayılı kanunun 3/e maddesi anlamında tüketici sıfatına haiz olmadığı, bu halde davanın genel hükümler çerçevesinde asliye hukuk mahkemelerinde görüleceği…” şeklinde karar vermiştir.
Bu sebeple, araç satışı sonunda eğer aldığınız araç ayıplı çıkarsa, bu durumda hangi mahkemede dava açacağınızı anlamak için aracın ruhsatında kullanım amacına bakılmalıdır. Eğer ruhsatta hususi kullanım amacı kayıtlı ise Tüketici Mahkemesi’nde dava açılmalıdır. Ancak aracın ruhsatında hususi kullanım amacı yazılsa dahi araç, mesleki veya ticari amaçla kullanılıyorsa ve karşı taraf bunu ispat edebilirse artık bu dava tüketici davası olmaktan çıkacak ve ticari bir davaya dönüşecektir.