Anlaşmalı Boşanma Türk Medeni Kanunun düzenlediği mutlak ve genel boşanma sebepleri arasında yer almaktadır. Hukukumuzda, eşlerin hakim kararı olmaksızın mahkeme dışında evliliğe son verebilmeleri mümkün değildir.
Anlaşmalı Boşanma Türk Medeni Kanunun 166/3 Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, evlilik birliği en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Yani evlilik en az bir yıl sürmüş ve eşlerde boşanma konusunda anlaşmışlarsa, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı ve bu durumun ortak yaşamın devamını beklenmez hale getirdiği kabul edilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma için aşağıdaki şartlar gerçekleşmelidir;
1-Evlilikte 1 yıllık süre geçmelidir,
Yasanın aradığı bir yıllık süre henüz geçmemiş ise anlaşmalı boşanma imkânı yoktur. Bu durumda eşlerden biri, diğerine çekişmeli boşanma davası açmalı ve eşinin kusurunu ispat etmelidir. Aksi halde iradeye bağlı, anlaşarak boşanma imkânı yoktur. Mahkeme bu bir yıllık sürenin geçip geçmediğini, kendiliğinden talep olmaksızın araştıracaktır.
2-Mahkeme başvurusu olmalıdır,
3- Taraflar hakim huzurunda dinlenmelidir,
Tarafların duruşmaya en az bir kez katılımı zorunludur. Burada hakim, tarafların iradelerinin tehdit, zorlama vs. sebeplerle sakatlanıp sakatlanmadığını tespit edecektir.
4-Hakim, tarafların gerçek iradelerine uygun hareket ettiklerini tespit etmelidir,
5-Boşanma protokolü uygun bulunmalıdır, yani infaz edilebilir olmalıdır.
Hakim tarafından boşanma protokolünde, tarafların ve çocukların yararını dikkate alarak değişiklikler yapabilir. Ancak hakim tarafından bu değişiklikler yapılırken, tarafların görüşü alınmaktadır. Mahkeme kendisini tarafların yerine koyarak, boşanma protokolünde kendiliğinden değişiklik yapamaz. Bu durumda, bu şekilde verilen kararlar Yargıtay tarafından bozulmaktadır.
6-Kusur araştırması yapılmamalıdır.
Anlaşmalı boşanmada, boşanmanın yukarıdaki şartları mevcutsa, hâkim kusur değerlendirmesi yapamayacaktır.
Anlaşmalı boşanmada, taraflarca anlaşılan hususlar protokol ile dosyaya sunulmaktadır. Mahkeme tarafından, protokolde kanuna aykırı bir durum yoksa, boşanma protokolü aynı şekilde onaylanmakta ve ilam niteliği kazanmaktadır. Bu sebeple, boşanma protokolünün hazırlanması sırasında hukuki destek alınması, sonradan telafisi mümkün olmayan muhtemel zararların ortaya çıkmasını önleyecektir.