HASTANEDEN RAPOR ALIP, TATİLE GİDEN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

Özellike yaz ayları geldiğinde, çalışanların izin talebi artmakta, bir taraftan iş yerindeki faaliyetlerin sürdürülme ihtiyacı, diğer tarafta işçilere yıllık izinleri kullandırma mecburiyeti işverenleri sıkıştırmakta, bu sebeple iş yerinde pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlardan en çok rastlanılanlardan birisi, yıllık izin talebi karşılanamayan işçinin, doktordan rapor alarak gizlice tatile çıkması durumudur. Özellikle internet devrimi ve sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte, işçinin işverene söylediği yalanın kısa sürede ortaya çıkması mümkün hale gelmiştir. Peki böyle bir durumda nasıl bir sonuç ortaya çıkacaktır.

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 30.04.2015 tarih, 2015/5656 E. 2015/15836 K. sayılı kararında;

“.. . davacı işçinin iş sözleşmesi yıllık izin talebi reddedildiğinde, bu süreyi özel hastaneden 6 iş günü rapor alıp tatilde geçirdiği gerekçesiyle ihbar tazminatı ödemek suretiyle feshedilmiştir. Davalı davacının bu konudaki savunmasının istendiği, ancak davacının savunma yapmaktan imtina ettiği konusunda ve yazılı fesih bildirimi yapıldığı ancak davacının bunu tebliğ almaktan imtina ettiğine ilişkin davalı tanığınca doğrulanan belgeler sunmuştur. Yine davacının 16.06.2014-22.06.2014 tarihinde raporlu olduğuna ilişkin belge sunulmuştur. Davalı tanıkları, davacının izin talep ettiğini, bu talebi kabul etmeyince davacının rapor aldığını, rapor aldığı süre içerisinde, davacının internet sitesinde tatil yaptığına ilişkin görüntüler bulunduğunun öğrenildiğini beyan etmişlerdir. Davalı, davacının facebook sayfa çıktılarını sunmuştur. Davacı asil yargılama sırasında doktorun tavsiyesi ile belindeki rahatsızlık nedeniyle kumda güneşlenmek için arkadaşının yanına gittiğini beyan etmiştir. Mahkemenin gerekçesinde belirttiği şekilde davacının işyerindeki yetkilinin, çalışma saatlerine ilişkin düzenlemesine itiraz ettiği, bir müşavirin genel merkezden gelerek inceleme yapıp çalışanların haklı olduğunu belirterek yapılan düzenlemeyi değiştirdiği ve bu nedenle de davacıya husumet beslediği konusunda davacının iddiası dışında delil bulunmamaktadır. Davalı tanık anlatımları, davacının beyanı ile sunulan belgeler değerlendirildiğinde, davacının davranışlarının davalı iş veren nezdindeki güveni sarstığı , davalı işverenin davacıya çalışma ilişkisini devam ettirmesinin beklenemeyeceği, ihbar tazminatı ödendiğinden feshin geçerli nedene dayandığı anlaşıldığından davanın reddi yerine kabulü hatalıdır..” şeklinde karar verilmiştir.

Bu Yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere, işçi işverenin izin talep etmesi üzerine doktordan istirahat raporu aldıktan sonra gizlice tatile giderse, bu durum işverenin güvenini sarsacağı için, işveren işçiyi işten çıkarma hakkına sahip olacaktır. Bu sebeple işveren tarafından iş akdinin feshedilmesi, geçerli nedene dayanacaktır.

Call Now Button