Globalleşen ticaret ortamı, internetin ticarete olan etkisi, gelişen teknolojiler, artan ürün çeşitliliği ve ürünlere erişimin giderek kolaylaşması, rekabet ortamının şartlarını da ağırlaştırıyor. Markalar birbirleriyle yalnızca sundukları ürün ve hizmetlerle değil; akılda kalıcılık, tüketicinin kalbini fethetme ve sadakat yaratma gibi konularda da yarış halindeler ve buna logo tasarımınsan renklere, sloganlardan web tasarımlarına kadar pek çok detay dahil oluyor. Bunlarla birlikte, marka ve patent savaşları da giderek kızışıyor. İşte “Marka Hukuku” da tam bu noktada hayatımıza dahil oluyor. Özellikle kurumsal savaşları önlemek adına marka avukatlarına çok büyük bir iş düşüyor. Bozdağ Hukuk Marka Avukatlarıyla şirket haklarınızı, ürün ve fikirlerinizi ve kurumsal kimliğinizi koruyabilirsiniz.
Marka Avukatı Kimdir, Neler Yapar?
Marka avukatı için, “marka hukuku mevzuatına hakim, bu alanda güncel gelişmeleri takip ederek marka ve patent alanında üst düzey bir avukatlık hizmeti sunabilecek olan hukuk insanıdır” diyebiliriz. İyi bir marka avukatı fikri ve sınai haklar ile ticaret hukuku hakkında oldukça iyi bilgiye sahip olmalı ve güncel gelişmeleri de takip etmeli. Peki, her avukat marka avukatı olabilir mi? Ne yazık ki hayır! Marka avukatı olmak isteyenlerin Hukuk Fakültesinden mezun olmaya ek olarak bir de Marka Vekilliği Sınavı’na girmeleri ve bu sınavdan yeterli puanı almaları gerekiyor.
Marka hukuku ile ilgili ulusal ya da uluslararası her türlü güncel gelişmeyi takip eden marka avukatı, her kurumsal şirket için en önemli kişiler arasında yer alıyor. Zira markanın ve hakların korunması için marka avukatına her an ihtiyaç duyulabiliyor. Peki, marka nasıl korunuyor? Bunun için yapılması gereken ilk şey, markanın tescil edilmesi… Marka avukatı marka tescili, markanın izinsiz veya yasal olmayan hallerde kullanımı dolayısıyla çıkan ya da çıkabilecek uyuşmazlıklar konusunda neler yapılması gerektiğine dair yol gösteriyor ve tüm sürecin takipçisi oluyor. Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) marka başvurusunu da yine marka avukatı yapıyor. Marka avukatının verdiği hizmetleri genel olarak şöyle sıralayabiliriz:
- Marka başvurusu ve başvuruya itiraz
- Marka tescili, marka yenileme ve devir işlemleri
- Markada unvan ve adres değişikliği
- Marka hakları tecavüzünde ihtiyati tedbir
- Marka ihlallerinin önlenmesi
- Baskın ve el koyma
- Marka, patent ve tasarım rehni, lisansı, haczi
Patent Nedir?
Bir ürünün ya da buluşun sahibinin icat ettiği ürünün satışı, pazarlaması, çoğaltılması gibi konularda ayrıcalıklar sunan resmi bir belgeye patent diyoruz. Bugünün ticaret ortamında dünya markaları arasında çok ciddi bir patent savaşı yaşanıyor. “Buna “ilk ben yaptım” kavgası da diyebiliriz.
Günümüzde pek çok firma çetin bir patent savaşı içerisinde… Özellikle de teknoloji firmaları… Çünkü teknoloji çok hızlı gelişiyor ve bununla birlikte insanoğlu için çok daha hızlı ürün yetiştirmek gerekiyor. Bu da firmaları rakibinin ürünlerinden, fikirlerinden ılımlı bir tabirle “esinlenme” sonucuna götürüyor. Derken markalar mahkeme koridorlarına taşınıyor. Hatta durum öyle bir noktaya geldi ki herhangi bir firma, diğer bir firmaya dava açtığında öbürünün de eli armut toplamıyor. Hemen bir karşı dava açabiliyor. Ve bu davaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu savaşı kazanmak içinse iyi bir marka avukatına ihtiyaç duyuluyor.
Hakları Korumak İçin Patent Gerekli
Yeni fikirlerin gelişmesi ve yeni teknolojilerin üretilebilmesi için patent gerekli bir sitem. Firmalar ve şahıslar ürünlerinin patent belgesiyle ödüllendirilmediği ortamlarda yeni buluşlar geliştirmek için motive olamıyorlar. Patent sistemi kişi ve markaları motive ediyor ve aynı zamanda rekabeti de pekiştiriyor. Sonuç olarak bu durumdan en çok kazanan tüketiciler oluyor. Firmalar rakiplerinin önüne geçmek için durmadan yeni ürün ve fikirler geliştirdikçe tüketiciler de her geçen gün fonksiyonel ve daha estetik ürünlere kavuşuyorlar. Ancak pekişen rekabet beraberinde farklı sorunları da getirebiliyor. Taklit ürünlerin çoğalması, patentin çalınması gibi…
Ya Patentiniz Çalınırsa…
Her şeyin hırsızlığı oluyor da patentin hırsızlığı neden olmasın? Elbette var ve bu patent hırsızlığı durumu markaların başına ciddi anlamda sorunlar açabiliyor. Peki, patentin çalınmasını engellemek için ne tür önlemler alınabiliyor?
- Herhangi bir buluş üzerinde çalışılıyorsa, bu çalışmayı yapan ekibin süreç boyunca ve sonrasında tüm bilgilerin gizli tutulmasına ilişkin bir gizlilik sözleşmesi imzalaması gerekiyor. Karşılıklı atılan imzalar, kanunlar karşısında ileride meydana gelebilecek çıkar çatışmalarında tarafların hukuki yükümlülüklerini yazılı kurallarla belirliyor.
- Yapılan çalışmalar sırasında, tarih net olarak belirtilmeli ve tüm aşamalar yazılı olarak kayıt altında tutulmalı. Bu kayıt da yine güvenli bir yerde muhafaza edilmeli.
- Çalışmaların tamamlanmasının ardından ortaya konan yeni ürün, fikir ya da en kısa süre içerisinde patent ya da faydalı modelle koruma altına alınmalı.
- Başvuru sahibi, sahip olduğu patent ya da faydalı model başvurusu sonrasında yapılacak her türlü ihlale hukuki yaptırım hakkına sahip oluyor. Olası bir patent hırsızlığı durumda ürün veya fikir sahibi uzman bir marka avukatına başvurarak hukuki yollardan haklarını aramalı.
Bozdağ Hukuk Marka Avukatları markalar arası her türlü uyuşmazlık ve marka ve patent bakımında her konuda hukuki danışmanlık ve vekillik hizmeti sunuyor.