Evlilikte takı takmak, evlenen kişileri hem tebrik etmek, hem de evlenen çiftlere maddi açıdan destek olmak, toplumda dayanışma duygusuna hizmet eden ve uzun yıllardan beri süre gelen çok güzel bir gelenektir.
Ziynet Eşyası Nedir ?
Ziynet eşyası, kıymetli maden veya taşlardan yapılan, bir kıymet ifade eden, istenildiğinde paraya dönüştürülebilen ve süs eşyası olarak kullanılan eşyalar olarak tanımlanmaktadır. Bu sebeple düğünde geline veya damada takılan bilezik, cumhuriyet altını, çeyrek altın, set vb. değerli eşyalar ziynet eşyası olarak kabul edilmektedir. Burada şunu ifade etmekte fayda görüyoruz; ziynet eşyası sadece düğünde, nikahta takılan takılardan ibaret değildir. Evlilik münasebetiyle, nikahtan önce ya da nikahtan daha sonra da verilen takılar ziynet eşyası olarak kabul edilir. Dolayısıyla bu takılar da ziynet eşyalarının iadesi davasına konu edilebilir.
Peki boşanma anında düğünde takılan bu değerli takıların akıbeti ne olacaktır?
Eşler arasında boşanma gündeme geldiğinde, düğünde takılan bu ziynet eşyalarının ispatı ve iadesi konusu taraflar arasında çekişme konusu olmaktadır. Genel olarak, uygulamada ziynet eşyası iade talebi kadından gelmekle beraber, erkek de ziynet iade talebinde bulunabilmektedir.
Şunu önemle belirtmek gerekir ki, ziynet eşyalarının iadesi davası, boşanma davasının eki niteliğinde bir dava değildir. Bu dava boşanma davasından bağımsız bir eda davasıdır. Ancak ziynet eşyalarının iadesi davası, boşanma davası ile birlikte ayrıca harcı ödenerek açılabilir.
Peki Ziynet Eşyalarının kimde olduğu nasıl ispat edilecektir ?
Öncelikle ziynet eşyasını talep eden taraf, bu ziynet eşyalarının varlığını ispat etmek zorundadır. Düğünde kim tarafından takılırsa takılsın, kadına takılan ziynet eşyalarının, kadına bağışlanmış sayıldığı ve kadının kişisel malı olduğu Yargıtay tarafından kabul edilmektedir. Bu sebeple kadına takılan bu ziynet eşyaları ile düğün borçları ödenmiş, ev ihtiyaçları karşılanmış ise, bu durumda koca karısına borçlanmış olacaktır. Bu ihtimalde, kadın boşanma davası ile birlikte veya ayrı bir dava ile eşi tarafından harcanan ziynet eşyalarının bedelini dava yoluyla talep edebilecektir.
Boşanma öncesinde kadın ortak konuttan kendi isteği ile ayrılmış ise, ziynet eşyaları saklanması ve taşınması kolay eşyalardan sayıldığından, kadının bu eşyaları yanında götürdüğü karine olarak kabul edilmektedir. Bu ihtimalde, kadın ziynet eşyalarının kocasında kaldığını ispat etmek zorundadır.
Boşanma öncesinde kadın evi kocasından şiddet gördüğü için ya da başka şekilde plansız ve zorla terk etmek zorunda bırakılmış ise, bu ihtimalde ziynet eşyalarının evde yani kocada olduğu kabul edilir. Bu durumda koca, karısının giderken ziynet eşyalarını götürdüğünü ispat etmek durumunda kalacaktır.